Søk i denne bloggen

tirsdag 3. juni 2014

Tims tragedie av Elizabeth Laban

Det å forelske seg. Det glemmer man ikke. Om det er din første forelskelse, din største forelskelse eller bare det at hjertet slo ekstra fort da du fanget blikket til noen mens du gikk forbi på gata. Du husker den følelsen lenge etter forelskelsen er gått over. For all forelskelse går over. Det kan gå over i kjærlighet, det kan bare gå over eller det kan ende i forferdelse.

Tragedie blir en fortelling kalt når det ender i forferdelse. Ordet er fra det greske teater der Tragedien var en av de største kunstformene. Det handlet gjerne om hybris, overmot, det at hovedpersonen strekker seg mot noe uoppnåelig og feiler. Og kanskje er det noe å lære av det som har skjedd. For noe endte i forferdelse på Irving skole i fjor.

Irving er en amerikansk kostskole for high school-elever, en skole med mange tradisjoner.  Avgangselever får f.eks. sine egne rom, og der har eleven som bodde året før har lagt igjen en gave. Det kan være “alt fra en nesten tre måneder gammel, råtten pizza til en sjekk på fem hundre dollar”. Duncan får det kjipeste rommet, og en stabel med cd-er. Hvem hører på cd-er? Men det viser seg at disse cd-ene inneholder Tim Macbeth sin historie fra forrige semester, en historie med et tragisk utfall.

Tim kom helt ny til Irving skole for å ta siste semester i fjor. Det siste semesteret her innholder to store begivenheter. Den første er den sagnomsuste “tragedie-innleveringen” i engelsk, en omfattende oppgave gitt av en besnærende lærer. Den andre er ”den store konkurransen”, en hemmelig tilstelning for avgangselever, og utvalgte fra de som går under dem. Begge vil prege Tims liv for alltid.

Her er to fortellinger. En som forteller hva som skjedde i fjor, lest inn av Tim, og en som foregår nå med Duncan som selv ble ufrivillig innblandet i Tims tragedie. Tim forteller. Duncan både hører på og prøver å gjennomføre siste året. Det handler om kjærlighet, om å stikke seg ut, om knuste drømmer og høye håp. Det handler om å lære av andres feil, om at det er bedre å prøve og feile enn ikke å prøve  Det er sjarmerende og søtt, men husk, det er en tragedie, de ender aldri godt.

Anbefales

Boken er med i årets txt-aksjon, den er 292 sider langt og er gitt ut av Cappelen Damm.
Du finner den også som ebok i ebokbib.

Bjørn Veen

Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar