Søk i denne bloggen

mandag 7. desember 2015

Gjesteblogginnlegg: IBBY: Gode ungdomsbøker i 2015 del 2

Jeg vært på Ibbys høstkurs 2015. Det er høstens vakreste eventyr for bokelskere. Her blir et godt utvalg av årets barne- og ungdomsbøker presentert av entusiastiske og dyktige formidlere. 
 
I år var det Hilde Mugaas som presenterte ungdomsbøkene. Hun er frilansskribent, manuskonsulent og jobber i bokhandel. Hun har en mastergrad i litteraturformidling fra Universitetet i Oslo, og har vært redaktør for tidsskriftet bøygens nummer om barne- og ungdomslitteratur. Hun er også med i Ubok-redaksjonen

Dette er del to av listen. Les første del her: http://ungdomsboka.blogspot.no/2015/12/gjesteblogginnlegg-ibby-gode.html. Denne listen kommer også på trykk i neste utgave av Ibby Barnebokforum.

Historisk roman


Margi Preus er en amerikansk forfatter som har skrevet en spionfortelling fra andre verdenskrig i Norge. Historien hennes er basert på den virkelige Erling Storrusten, som jobbet som kurer for motstandsbevegelsen på Lillehammer. Men hovedpersonen er ellers fiktiv, og heter Espen. I begynnelsen er det nesten som en lek for Espen. Han smugler ulovlige papirer i strømpene, rett under nesen på tyskerne. I begynnelsen av krigen er de lette å lure. Etterhvert blir oppdragene farligere, og det tilspisser seg vinteren 1944, da han må flykte på ski over fjellet til Sverige fordi tyskerne har fått tak i navnet hans, og vet hva han har gjort. Denne boken imponerte meg med en veldig balansert fremstiling av motstandernes side, noe jeg opplevde som ganske modig valg. Espens bestevenn, Kjell, blir løpegutt for tyskerne, og Espen innser hvor tilfeldige skjebnene deres faktisk er. Vennskapet blir satt på en hard prøve fordi de står på hver sin side. Espen ser på de tyske soldatene som har overtatt bygden hans. Han kjenner på hatet, men forstår samtidig at flere av dem bare er unge gutter som ham, tvunget med i krigen. En annen norsk sympatisør, Åsmund, blir ikke fremstilt like sympatisk som Kjell. Han er et par år eldre, og hans motivasjon for å stå på tyskernes side handler mer om at det gir ham makt og mulighet til å hevde seg over andre nordmenn. Til tross for dramatikken og denne balanserte fremstillingen, er dette en ganske lettlest bok, enkel på den gode måten, fordi forfatteren gjør det komplekse forståelig.

Du finner den også som ebok i ebokbib.

Realisme
Realistiske romaner. I år syntes jeg det var påfallende mange bøker som handler om søskenforhold, og hvor sterke bånd man finner mellom søsken. Og som vanlig når det gjelder realistiske romaner for ungdom, kanskje særlig de norske, er det mange alvorlige, mørke skjebnefortellinger.

Debutant Kjartan Hjulstad har lagt handlingen i sin roman til et indianerreservat i midtvesten. Stemningen på reservatet er dyster og håpløs: alt er støvete, og det er mye kriminalitet og vold, også i familien til hovedpersonen Minnesota. Forfatteren har jobbet godt med å integrere bildet av støvet som en viktig element av teksten, her er det vanlig støv, snø som ser ut som støv og kremerte mennesker som er støv. Et annet viktig bilde er bisonoksen. Hvis dere ser nøye etter på omslaget, ser dere silhuetten av den i svart på mørkerød bakgrunn. Det som er spesielt med bisonoksen, er at den ikke flykter når stormen kommer, den står bare stille med hodet vendt mot stormens sentrum og venter. Nettopp dette er det Minnesota må lære seg. Han skammer seg over at han er så feig sammenlignet med storebroren sin. Men nå er broren på vei inn i et dårlig miljø, og Minnesota må finne styrken til å stå imot selv, og aller helst klare å redde broren sin. Jeg synes dialogene i denne boken blir litt stive, særlig når Minnesota kommer med noen filosofiske tanker. De virker pådyttet og unaturlige. Forfatterens styrke ligger i skildringene, og den grundige fremstillingen av livet i reservatet. Det er et spennende miljø, og sannsynligvis uvant for mange norske lesere. Boka er nominert til Brageprisen, og juryen skriver at det er “en høyst troverdig og medrivende bok

Du finner den også som ebok i ebokbib.

En annen norsk debutant, Neha Naveen skriver også om forholdet mellom to søsken. Chi og Pari er to norsk-indiske tvillinger som for første gang opplever hvor vanskelig det er å ikke klare å åpne seg for den som er nærmest. Vi møter dem tidlig på høsten, etter at Chi har bodd i London et år, og Pari har prøvd å bo på en hybel i Oslo. De har altså ikke sett hverandre så mye i det siste, og sommeren har vært vanskelig for dem begge. De sliter med å fortelle hverandre hva som har skjedd, og denne nye avstanden mellom dem blir bare større og større. Fordi de forteller annethvert kapittel, får leseren en bedre forståelse av denne avstanden enn det de har selv.
Som så mange andre søskenpar både i litteraturen og i virkeligheten, kan de best forklares ved hjelp av kontrastpar. Chi er vill, bestemt, spontan, mens Pari er jordnær, rolig og forsiktig. Fordi Chi og Pari har synsvinkelen i annethvert kapittel, får leseren en bedre forståelse for konflikten enn det de selv har, et godt grep for å øke spenningen i fortellingen. Det blir etterhvert tydelig hvordan de trenger hverandres egenskaper for å føle seg hele, og at en forsoning er det eneste som kan bygge en bro over vold, trusler, ulykker og alt annet som har plaget dem den siste tiden.

Du finner den også som ebok i ebokbib.

Enda en tvillingbok! Og en av mine favoritter blant alle bøkene i år. Også i denne boken tvillingene på å fortelle historien, men de gjør det fra to ulike tidsperspektiver. Noah starter med å
fortelle fra da han og Jude er 13 år. I neste kapittel forteller Jude som 16-åring. Vi skjønner fort at noe har skjedd, men vi vet ikke hva. Tvillingene som var så ekstremt tette som trettenåringer har nå forandret seg totalt, og forholdet mellom dem er nærmest ikke-eksisterende. Etterhvert som Noahs kapitler nærmer seg Jude sine i tid, blir de dramatiske hendelsene rullet opp for leseren.
Språket i denne boka var noe av det som gjorde sterkest inntrykk på meg. Og oversetteren har helt klart bidratt til at det også fungerer så bra på norsk. Det er en kunstnerisk familie vi møter i denne boka. Noah er full av overdrivelser, han har mange idéer til bilder han vil lage, og vi får lese inspirasjonen han får til disse bildene i paranteser i kapitlene hans. De er med på å gi leseren en annen type forståelse for følelsene hans. Søsteren har arvet en gammel bok av bestemoren deres, som de bare kaller for Bibelen. I Judes kapitler får vi utdrag fra denne boka, her er det visdomsord om det å være tvilling og noen litt overnaturlige «kjerringråd», disse har den samme funksjonen som Noahs bildeidéer. Jeg gir deg sola er en bok som virkelig har alt: kjærlighet, uvanlig nyansert skilsmisseproblematikk, søskenforhold, mobbing, homofili, spenning, drama og så videre. Likevel blir det aldri for mye, denne leseopplevelsen var så intens at jeg godtok alt, til og med spøkelsene!

Du finner den også som ebok i ebokbib.

Dette er en bok jeg gjerne skulle snakket mye om, men det kan man bare ikke. Dere som har lest den allerede, forstår hva jeg mener. Til dere som ikke har gjort det: dette er en leseopplevelse av de sjeldne! Vi møter en rik familie som tilbringer somrene på sin egen øy, med tjenere, store, flotte hus og mange ting. Hovedpersonen har problemer med den økende grådigheten og materialismen blant de voksne. Stemningen her er helt spesiell, man skjønner at noe merkelig foregår, men hva? Jeg vil hvertfall ikke røpe det, det må du lese selv.

Vilde har begynt på musikklinja fordi foreldrene mener at musikk gjør oss til bedre mennesker. Vilde er ikke spesielt interessert i musikk, hun vil bare vekk, og musikklinja er tilfeldigvis på den skolen som ligger lengs vekke hjemmefra. Hun er ikke så glad i å spille piano, og visste ikke at man må ha et bi-instrument i tillegg. Det eneste hun er god på, og det eneste hun vil, er å skrive. Dette er en en bok med enkelt språk om det å ikke være så flink på skolen, uten at det betyr at man er dum, uintelligent, eller at man har jukset hvis man får til noe bra likevel. Jeg tror Helene Guåkers heltinne kan nå ut til mange av de tøffe på bakerste rad, for sånn er Vilde også. Hun er den jenta som barberer av seg håret, og henger med gutta på byggfag. Heldigvis åpner hun seg opp for leserne, så vi blir kjent med den hun er på innsiden. Denne boken er lettlest men samtidig tøff og rørende! Utgivelsen er støttet av Leser søker bok.

Du finner den også som ebok i ebokbib.

En ungdomsskole blir evakuert på grunn av en farlig gasslekkasje. Lill Miriam, Susan og Ruben i tiende klasse opplever dette på veldig forskjellige måter. Lill Miriam ser annerledes på trusselen enn de andre. Hun blander den sammen med ting hun har lest, hørt eller sett på nyhetene, og dermed virker alt mye farligere for henne. Alarmen som går er som granater på innsiden av hodet hennes. De hvitkledde menneskene som skal fikse lekkasjen er terrorister som kidnapper elevene for å ta dem med til et slakteri. Lill Miriam føler seg trygg fordi hun har klart å komme seg unna og stengt seg inne på skoleloftet, et av de farligste stedene å være akkurat nå. Susan er en av dem som har mobbet Lill Miriam gjennom hele skolegangen. Hun sitter trygt hjemme og følger med på nyhetene da hun får vite at Lill Miriam er savnet. Susan begynner å tenke tilbake på det hun har gjort og sagt, og den dårlige samvittigheten kommer snikende. Nå er det kanskje for sent å gjøre det godt igjen. Den tredje fortelleren vi møter, er Ruben, som har flyttet fra Cuba til Norge. Han har prøvd å bli kjent med Lill Miriam, men hun misforstår forsøkene hans, og blir noen ganger redd. Det er noe spesielt med henne, men det blir aldri sagt eksplisitt hva. Dette var en sånn bok som jeg bare vil lese om igjen da jeg var ferdig. De tre versjonene fortelles så ulikt, og det er først når man har alle de tre versjonene at man begynner å forstå hva som egentlig har hendt. En sjeldent imponerende og velkomponert ungdomsroman, jeg håper den også får mange voksne lesere!

Du finner den også som ebok i ebokbib.


For første gang er en arabisk ungdomsroman oversatt til norsk! Fatima Sharafeddine fra Libanon er en av de største forfatterne for ungdom i den arabiske verden. I Du, jente!  tas vi med til Beirut. Faten er skoleflink og glad i å lære, men hun blir sendt bort som hushjelp til en familie langt hjemmefra, for å arbeide og tjene penger til foreldrene. Faten er en tøff og smart heltinne som skjønner hvor viktig det er å få en utdannelse. Hun nekter å gi opp muligheten, selv om det betyr at hun må gå bak foreldrenes rygg. Sammenlignet med mange av de norske ungdomsromanene og de som er oversatt fra amerikansk, er handlingen relativt uskyldig, og språket er enkelt, så denne kan passe fint til de litt yngre ungdommene. Det er første bok i en ny serie fra Mangschou, som skal utgi romaner for ungdom fra andre land enn dem man vanligvis leser om. Det blir spennende å følge med på hva som kommer derfra etterhvert!


Sævareid skildrer hvordan Torger, som utad virker som den perfekte kjæresten, gradvis bygger ned Mari. Det skjer så subtilt at Mari ikke helt merker hva som foregår, og sånn har nok leserne det også. Sannsynligvis er det ikke bevisst fra Torgers side. Kanskje føler han seg truet av hvor selvstendig Mari er. Han er kontrollerende, mens Mari er åpen og søkende. Hun føler at hun mister seg selv, kanskje som en konsekvens av hvor kontrollerende Torger er. Mari oppdager at en i kollektivet driver med suspension. Kanskje kan dette være noe som får henne til å føle seg som seg selv igjen? Kan det bli det holdepunktet i tilværelsen som hun savner? Det er viktig å påpeke, hvis noen synes at suspension høres ekkelt og ekstremt ut, at denne boken først og fremst handler om å tro på seg selv og ikke la andre snakke deg ned, og om å følge magefølelsen. Heidi Sævareid er nominert til Brageprienfor andre gang, og juryen skriver: “Sævareids roman er like søkende og uredd som sin heltinne. Vi aner konturene av et unikt forfatterskap“.


I Helene Uris roman møter vi også et forhold med en skeiv maktbalanse, men her går det ille. Rammefortellingen er Elins besøk hos psykologen, der hun forteller om det voldelige forholdet hun nettopp har kommet ut av. Dette grepet fungerer godt for å skape spenning i historien, selv om vi allerede i første kapittel vet hvor galt det går. Elin sitter i rullestol, og hun er full av blåmerker. Det kan være fordi ungdomslitteraturen generelt er så mørk og dyster for tiden, at jeg fikk følelsen av at Uri faktisk holder litt tilbake, og prøver å skåne leserne sine. Det starter som et fint og romantisk forhold, og det tar ganske lang til før det begynner å ga galt. Når det først gjør det, går det også veldig fort over. Men Uri er virkelig god på å skildre Elins følelser, og særlig grunnene hennes til å bli værende i dette forholdet, noe av det som må være vanskelig å forstå for andre. Boken anbefales av ungdommene selv på Uprisen.no, særlig på grunn av enkelt språk og spennende handling. Her er noe av det de skriver: «Da jeg leste Fordi jeg elsker deg ble jeg både trist, glad, og veldig provosert. Denne anbefaler jeg sterkt og gir terningkast 5» og «Noe jeg fort la merke til var hvor svært lettlest boka var. Det var veldig vanskelig å legge den fra seg. Noe annet jeg la merke til var hvor fantastisk flott Helene beskriver Elins følelser. Det gjorde leseropplevelsen enda mer magisk

Du finner den også som ebok i ebokbib.

#alfahann handler om Torstein. Han har en flott kropp, en «digg» kjæreste, som i tillegg er et år eldre enn ham og går på videregående – det gir ham ekstra status. Han trener fem ganger i uka, og har en flott kropp. Han er smart nok til å vite hva lærerne ser etter, så han klarer å få gode karakterer med en minimal innsats. Livet hans ser ut til å perfekt. Men på treningssenteret prøver han anabole steroider, og leseren blir vitne til en drastisk endring i Torsteins tanker. Han vil være en alfahann, han vil være den som bestemmer, den alle ser opp til, den som kontrollerer de andre hannene og som har førsterett til hvilke jenter han vil være sammen med. Denne tankegangen blir mer og mer ekstrem. Torstein han er fascinasjon for gjerningsmennene bak skoledrap og 22.juli, en fascinasjon som gradvis går over i beundring, og ting begynner å bli farlig. Det er en brutal og rå fremstilling. Noreng klarer å denne dramatiske fremstillingen til å være overbevisende, til tross for ekstrem Torstein blir. En brutal og rå og ubehagelig god leseopplevelse!

Du finner den også som ebok i ebokbib.

Forfatter Aasne Linnestå har tidligere skrevet Hagesang og Opphold, to bøker for voksne som handler om den samme familien. Når hun nå debuterer som ungdomsbokforfatter, er det en slags fortsettelse på denne historien, men samtidig kan denne romanen leses for seg. Linnestå skriver om hvordan Tale, den ene datteren i familien, reagerer når det viser seg at moren er død. Det er vanskelig for Tale å akseptere at moren sannsynligvis ville dette selv. Det er vanskelig å være sammen med resten av familien, når hun bare vil vekk. Og det vanskeligste av alt: Tale er forelsket, samtidig som hun sørger over moren. Boka handler om store følelser, og hvordan de kan komme i veien for hverandre.

Du finner den også som ebok i ebokbib.

Noen historier er så viktige at jeg er villig til å se litt mellom fingrene på den litterære kvaliteten.
Sånn er det med Jenta fra Mars. Språklig minner den innimellom om en «fra virkeligheten» historie fra ukebladene, men handlingen er så sterk, og jeg satt med tårer i øynene flere ganger underveis.
Evert vokser opp med en følelse av at noe er galt. Han trives best med jentevenner, vil helst gå i jenteklær, og vil helst være en jente selv. Han føler at kroppen hans er feil. Foreldrene klarer ikke å akseptere at Evert helst vil skifte kjønn, og det blir en årelang kamp for å få en operasjon før han kommer for langt inni puberteten. Det er også en lang og vond kamp mot mobbing, fordi andre har problemer med den han er. Heldigvis treffer Evert noen få mennesker som tror på ham og som hjelper ham videre. Boken er skrevet av den nederlandske forfatteren Anna Woltz, og er basert på intervjuene hennes med Vicky Janssen, som selv ble født som gutt. Dette er en viktig og aktuell livsberetning, som jeg vil anbefale, selv om det altså mangler litt på det litterære.

Du finner den også som ebok i ebokbib.

Romantikk
Det er jo mye romantikk i de aller fleste ungdomsromanene, her er de to bøkene som var søteste og mest utpregede romantiske.

Tro, håp og eplekake er en virkelig søt og sjarmerende bok som gjorde meg varm langt inni sjelen. Meg sitter i bestevennen Oscars begravelse, og hører at hun blir ropt opp for å holde tale. Bare at de ikke sier navnet hennes, de sier at «Oscars bestevenn» skal holde en tale, og da må det jo være henne de mener? Så er det en annen jente som reiser seg, går opp og holder en helt forferdelig tale om Oscar. Meg synes ikke han er til å kjenne igjen i denne talen. Hun har akkurat flyttet hjem etter å ha bodd et annet sted i et år, men kan ikke forstå at Oscar fikk en ny bestevenn mens hun var borte, og at så mye skal ha forandret seg. De fant heller aldri kroppen til Oscar, bare sykkelen. Alle, bortsett fra Oscars lillebror og Meg, tror at han tok sitt eget liv. Det siste årets hendelser rulles opp, vi blir bedre kjent med Meg og Oscar og det rørende vennskapet deres, alt som gikk galt da Meg flyttet, og vi blir også kjent med Oscars nærmest magiske eplekake, som redder mer enn ett liv i løpet av boka.

Du finner den også som ebok i ebokbib.

Devorah og Jaxon møtes i en heis som blir stående fast på grunn av en storm. Devorah er hasidisk jøde, og har ikke lov til å være i samme rom som en mann hun ikke er i slekt med, ikke engang sin egen svoger. Jaxon er karibisk. Han klarer å få Devorah til å slappe av, selv om hun er redd. Når heisen beveger seg igjen, og de går tilbake til deres veldig forskjellige liv, er det ingen av dem som klarer å slutte å tenke på den andre. De forteller annethvert kapittel, og vi er aldri i tvil om følelsene deres, spenningen dreier seg mer om hva som skjer hvis familiene deres, særlig Devorahs, finner ut at de treffer hverandre. Den gir et godt innblikk i det hasidiske miljøet og Devorahs bakgrunn, men Jaxon er litt mindre tydelig. En bok for romantikere og de som er nysgjerrige på andre kulturer.

Du finner den også som ebok i ebokbib.

Spenningsromaner

Atle Hansen er god på å få sagt mye med få ord, og her er en spenningsroman for lesere som ikke liker tykke bøker. Den er bare på litt over hundre sider, men like fullt en helstøpt og virkelig skummel bok, om en sommerferie på et sted med mange hemmeligheter.

Du finner den også som ebok i ebokbib.

Ny actionbok fra Mahmona Khan! Hun skriver om den norsk-pakistanske jentegjengen fra Groruddalen i Oslo. I denne boken er det Charlotte som er hovedperson. Hun flytter til Stavanger for å hjelpe tanten med å realisere kafedrømmen, men det går ikke som planlagt, og hun må dra tilbake til Oslo. Det skjer merkelige ting, som en mystisk bukett uten avsender, anonyme telefonoppkall, og ting eskalerer og blir veldig farlig etterhvert. Mahmona Khan har virkelig dreisen på denne herlige kombinasjonen av ordentlig spenningsroman med en rosa vri. Det er en jentegjeng man blir glad i. De er så tøffe, og opplever mange spennende ting sammen. Samtidig er de helt vanlige jenter, som elsker lange samtaler på kafé, sko, flotte kjoler. De elsker også Brad Pitt som faktisk er med som bifigur i denne boken!

Du finner den også som ebok i ebokbib.

I denne boken avslutter Johan B. Mjønes trilogien om Leif og Paul, men bøkene kan leses uavhengig av hverandre. Paul har brukt alle sparepengene på en flybillett til Chile og en seilbåt. Han er på jakt etter en øy som ikke finnes på noen kart. Han har lest Robinson Crusoe av Daniel Defoe og Den hemmelighetsfulle øya og En verdensomseiling under havet av Jules Verne, og mener at Lincolnøya som det står om i disse bøkene, faktisk eksisterer. Etter lang tid på havet uten vind i seilene, driver båten plutselig inn i en tykk tåkebanke. Instrumentene på båten går amok, båten skyter fart og Paul mister bevisstheten. Da han våkner opp igjen, har han sand i ansiktet og fast grunn under seg. Hjemme i Norge har ikke kjæresten Unn hørt fra Paul på tre måneder. Han sa aldri hvor han skulle, men la igjen et spor som Unn har løst. Hun tar kontakt med Leif, som er Pauls fetter. Sammen følger de sporet etter Paul. Jeg synes Mjønes blir bedre og bedre, særlig på å beskrive de nervepirrende scenene der man tenker «nå går alt galt» – da klarer han å holde på spenningen lengre enn de fleste. Boken er mange ting, den er en en moderne robinsonade, en metaroman som spiller på mange tidligerere litterære beretninger om Kaptein Nemo og Lincolnøya. Men først og fremst er den et stort eventyr!

Du finner den også som
ebok i ebokbib.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar