Søk i denne bloggen

torsdag 10. desember 2015

Kaptein Nemos testamente av Johan B. Mjønes

En eventyrlig roman om en av litteraturhistoriens mest kjente øyer, Lincolnøya. Kanskje du drar kjensel på navnet om jeg nevner bøker som “En verdensomseiling under havet”, “Den hemmelighetsfulle øya” eller “Kaptein Grants barn”? Alle disse bøkene, skrevet av franskmannen Jules Verne, har denne øya til felles.

De har vært gjennom mye til å være så unge, de to søskenbarna Leif og Paul på 17 år. I første boka, Død manns kiste, drev de med livsfarlige vrakdykk og kom over en mørk familiehemmelighet. I bok to, Blodspor i Klondike, var Leif alene i villmarken i Alaska og kom over et oljeselskap sin skitne hemmelighet. Nå i den tredje og siste boken har Paul satt seg i fore å finne en øy som bare finnes i romaner, Lincolnøya, en øy kjent for sine hemmeligheter. Det kommer ikke helt ut av det blå dette, det viser seg at Paul fant et spor som ledet mot øya under vrakdykkingen i Mistfjord.

Han legger ut på reise alene og etterlater seg bare vage spor til kjæresten Unn. Hun vet at han dro til Chile, men alle spor forsvinner der. Hun trenger hjelp og finner den hos Leif. Leif overlevde strabasen i Alaska, men marerittet er ikke over. CorpOil har saksøkt ham for 10 millioner for æreskrenkelse, Leif har ingen konkrete bevis for det han så og opplevde. Hun som har det, Anouck, er gått under jorden. Men han skylder Paul livet, og sammen med Unn drar han til Chile for å finne søskenbarnet

Boka veksler mellom Paul som har havnet på en ukjent øy uten mat, drikke eller verktøy og hans kamp for å overleve og Unn og Leif sin jakt etter Paul. Etterhvert må også øya gi slipp på sine hemmeligheter, og hvilke hemmeligheter det er!

Dette er så enormt spennende hele tiden at du er helt utslitt etter å ha lest ferdig boka. Imponerende! Jeg har forståelse at alt skulle henge sammen i denne siste boken, men jeg skulle nok ønske at hele CorpOil /Anouck-saken fra forrige bok var blitt avklart da. Det blir litt for mye mas om det som heller kunne blitt brukt på historien om øya. Men jeg liker at til tross for alt eventyret så ligger det et alvor i bøkene at vi må ta vare på naturen rundt oss, og for vår egen del. Det kommer fram en del kloke tanker her. Og noen advarsler.

Det har vært mange miljøbøker her i det siste. Så leser du først denne, fra nåtiden, om våre miljøproblem, så Lars Mæhle sin nærfremtidsthriller Bouvetøya 2052 om fremtidens enda verre problem og avslutter med Kildens tjener som viser hvor galt det kan gå, vel, så er du definitivt motivert for å gjøre en innsats for miljøet.

Boken er på 215 sider og er gitt ut av Aschehoug. Den finnes også på eBokBib som ebok.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

3 kommentarer:

  1. Om Unn og Leif finner Paul på øya? Det må du nesten lese boka for å finne ut. Ingen spoilers på Ungdomsboka.

    SvarSlett