Søk i denne bloggen

mandag 5. desember 2016

IBBY 2016: Høydepunkt blant årets ungdomsbøker

Jeg vært på Ibbys høstkurs 2016. På høstens vakreste eventyr for bokelskere blir et godt utvalg av årets barne- og ungdomsbøker presentert av entusiastiske og dyktige formidlere. I år var det Agnethe Gulbraar som presenterte ungdomsbøkene. Hun jobber på Oppegård bibliotek som barne- og ungdomsbibliotekar. Her er hennes liste med mine kommentarer.

Mange av årets ungdomsbøker handler om forelskelse, og selve forelskelsen er viktigere enn om det er gutter som kysser gutter, jenter som kysser jenter eller gutter som kysser jenter. Kjærlighet er kjærlighet, uansett kjønn!

Simon og homo sapiens-agendaen av Becky Albertalli

Morsomt og tankevekkende om å komme ut av skapet. Simon er forelsket i en gutt på nett som kaller seg Blue. Han er så opptatt av gåten Blue at han glemmer å logge seg ut av eposten og slik finner Martin ut av Simons hemmelighet. Simon har mange venninner og Martin truer med å avsløre Simon som homofil om han ikke hjelper Martin å få sjans på en av dem. Simon må avgjøre om han skal la seg presse for å fortsette sitt vanlige liv eller om han skal ta skrittet helt ut og fortelle verden hvem han er.

Du finner den også som ebok i ebokbib.

Det hjelper ikke å blunke av Lene Ask

Lilly elsker å løpe, og hun er flink til det. Da gjør det ikke så mye at hun er født med hareskår, det påvirker hverken løpingen eller vennskapet med Are. Så kommer puberteten og lager problemer. Bryster gjør løping vanskeligere, vennskapet glir over i forelskelse og plutselig mener er hareskåret problem.

Du finner den også som ebok i ebokbib


Fangarmer av Tore Aurstad

Den eldste og sterkeste følelsen menneskeheten kjenner til er frykt, og den eldste og sterkeste formen for frykt er frykten for det ukjente.”
- H.P. Lovecraft

Har du noen gang ligget i mørket, sett opp på stjernehimmelen og tenkt på hvor liten du er og hvor uendelig stort universet er? Eller bare ligget i senga og prøvd å forstå uendeligheten? Har du svømt over dypt vann, kikket ned og følt noe stort var på vei opp?
Kjente du redsel er denne boka for deg

"That is not dead which can eternal lie, And with strange aeons even death may die!"

Du finner den også som ebok i ebokbib.Gutten på toppen av fjellet av John Boyne

Historisk roman for deg som likte “Gutten i den stripete pysjamas”. 1935. Unggutten Pierrot mister foreldrene sine og blir tatt hånd om av sin tante. Han må flytte til henne der hun jobber, som er et hus høyt oppe i de tyske fjellene. Huset heter Berghof, og eieren er Adolf Hitler 
 

Kvartinger av Harald Rosenløw Eeg

I en ukjent fremtid har Rottepesten har drept mange og lagd by og land øde. Far til Samuel er smittet, søsteren hans er smittet, bare Samuel er fremdeles frisk. Om kveldene sniker han seg ut i den øde byen for å skaffe medisiner. Der ser han ofte medlemmene av Den Røde Arme som holder byen ren. En kveld ser han at de har det samme arret som han har i ansiktet. Er det tilfeldig?

Du finner den også som ebok i ebokbib.

En del av meg av Maren Engelschiøn

Ida har aldri kjent sin far fior moren reiste hjem fra USA til Norge før hun ble født. Nå, 19 år senere, vil hun finne sine røtter i Minnesota ved å studere der hennes ukjente og avdøde far bodde. Men vel framme får hun seg en overraskelse, faren er kanskje ikke død. Om å søke sine røtter.

Du finner den også som ebok i ebokbib 

Markspist måne av Sally Gardner
Dystopi. En beskrivelse av et samfunn der det ikke er godt.
Dyster. Mørk, trist, alvorlig.
Dysleksi: En måte å se gjennom løgnene

"Når man er dårlig til å skrive og lese, blir man en kløpper til å høre ord"


Du finner den også som ebok i ebokbib.
Jeg er ikke av Martina Gaux

Når han er han kun på utsiden og hun inni seg. Kjønnsforvirring, operasjoner og kaos i hodet. Hvem er egentlig Ryan, hva skjedde i USA, og hva vet de der hjemme i Norge? En historie om når kjønn blir vanskelig.

Du finner den også som ebok i ebokbib.Byen bak murene av Ryan Graudin

Brødre og søstre. En løper. En leter. En lengter. En ligger. Det er 18 dager igjen.

Velkommen til Byen bak muren. Den vil sluke deg hel og spytte deg ut i deler. I et gammelt festningsanlegg har en slum fått vokse fram, her står bygningene så tett at solstrålene ikke når ned til gatene. Du kan gå et helt liv der nede uten å se himmelen. Her inne gjelder ingen lover utenom den sterkeste sin rett. Her inne er livet ofte kort og vondt. Dette er historien til tre innbyggere der.

Du finner den også som ebok i ebokbib.


Det er bare kjærlighet av Sverre Henmo

Om å frykte sin storebror. Om å bli sammen med noen fordi bestekompisen er i sammen med venninnen. Boka er både morsom, når det kysse noen du ikke vil kysse beskrives å få en snegle presset inn i munnen, og brutal, storebror Jonathan er ikke en du spøker med.

Du finner den også som ebok i ebokbib.

Så lenge himmelen er over jorda av Levi Henriksen

101 ting å gjøre før du dør. Sånne lister har du kanskje lest og tenkt at du har god tid. Ruben har ikke god tid å gjøre alt han vil gjøre før han dør. Han er 16 år og har bare uker igjen å leve. Denne historien er hans desperate forsøk å få gjort alt han vil før han dør.

Kjærlighet og sykdom, trist og fint.

Du finner den også som ebok i ebokbib.

Danielle av Ida Jackson
Det er en glede med en bok som har veldig tøff og egenrådig jente som hovedperson. Den har i overkant friskt og muntlig språk. Inneholder politikk, sex og kunst. Leses på eget ansvar!

Du finner den også som ebok i ebokbib.

Audrey ut av mørket av Sophie Kinsella

Sophie Kinsella er mest kjent for å skrive underholdningsbøker for voksne, her skriver hun en bok om angst for ungdom,  og det fungerer bra. Audrey har blitt mobbet så kraftig at hun ikke lenger tør gå ut av huset, selv innendørs går hun med solbriller på. Vil Audrey klare å komme ut av mørket til slutt?

Du finner den også som ebok i ebokbib.


Ungdomsskolen av Anders N. Kvammen

Å begynne på ny ungdomsskole er hardt. Å miste sin bestevenn og søskenbarn er hardere. Dette er Aksel sin historie fra ungdomsskolen. 

Denne tegneserien vant Brageprisen for beste barne- og ungdomsbok.

Som ild av Sara Lövestam

Anna treffer Lollo på båten på vei ut til Landö og alt snus på hodet. Anna og faren skal bo i en shabby hytte, familien til Lollo i et stort sommerhus. De er fra to forskjellige verdener, men på øya denne sommeren oppstår det noe helt spesielt mellom de to jentene. 

Forfatteren Sara Lövestam er også en svensk blogger, les den her: https://saralovestam.se/

Du finner den også som ebok i ebokbib.Hvem er jeg når du blir borte? av Kathrine Nedrejord

Roman fra Kjøllefjord i Nord-Norge. Hovedperson Jenny liker å fiske sammen med bestekompisen Henning. De trives best alene de to. Men så kommer en ny gutt til bygda, Jenny forelsker seg og glemmer Henning. Henning forelsker seg også, i en gutt. Det ender tragisk med selvmord og Henning stikker. Jenny må finne ham. Om forelskelse og vennskap.

Du finner den også som ebok i ebokbib.

Under mistelteinen
Tolv sjarmerende julehistorier som er bedre enn noen av de amerikanske tv-seriene du fråtse-ser på Netflix. Dropp av nettet, skru av skjermen, ta opp boka.

Du finner den også som ebok i ebokbib.
Og av Veronica Salinas

Har du noen gang har opplevd å ikke kunne si hva du tenker eller forstå hva som blir sagt? Det er frustrerende

Og” handler om en ung jente som har kommet til Norge for å jobbe som au pair. Hun har kommet hit fra Argentina hvor hun følte seg usikker og uten en fremtid. Vi følger henne i jobben med å passe unger, på språkkurs med andre som lærer norsk og tilbake i tid, til hennes oppvekst og liv i hjemlandet.

Du finner den også som ebok i ebokbib.Når hundene kommer av Jessica Schiefauer

En 17 år gammel storebror er nyforelsket og glemmer sin 15-årige lillebror som bare vil bli sett! Minstemann roter seg bort i nynazisme, han tiltrekkes av en annen gutt, disse to tingene er eksplosive og det ender med et drap.
Om vold, ønsket etter å bli sett og elsket for den man er. Sterk roman!

Du finner den også som ebok i ebokbib.

Engel i snøen av Anders Totland

Da jeg satte meg ned med denne boken var det som å tre inn i den. Boken er stille og varsom og den la seg som nysnø rundt meg, den dempet alle lydene og en boble av ro ble skapt rundt meg. Hvert kapittel begynner med en nydelig liten skisse, hver side er kort med mye luft rundt. Dette er en bok som nytes, ikke slukes.

I skyggen av sola av Krisin A. Sandberg

Slash er en bokserie basert på sanne historier. I denne boka er mor og barn på flukt fra barnevernet, de havner på solfylte Gran Canaria, men finner ut på den harde måten at hvor det er sol er det også mørk skygge!

Du finner den også som ebok i ebokbib.
Splintret av Neal Shusterman

I et fremtidig USA har Heartland-krigen vært over en stund. De to stridende partene, Pro-liv og Pro-valg, sloss om retten til å bestemme over egen kropp mot rettigheten til det ufødte liv. Den endte som kriger ofte gjør, uten en egentlig seierherre og løsningen var desperat. Livet fram til fylte 13 er ukrenkelig og urørlig. Men i årene mellom 13 og 18 år kan uønskede individer fragmenteres. Det vil si at du kan sendes til en høsteleir der du deles opp og delene dine lever videre i andre mennesker som trenger dem på grunn av sykdom eller ulykker.

Du finner den også som ebok i ebokbib.Man dør litt hver dag av Arne Svingen

Tre kamerater skal begynne på videregående. En reiser til Berlin og faller i sin død. En reiser til Trondheim og blir funnet død, Aksel unnslipper repet såvidt! Snart er han involvert i sitt livs mareritt. Hvem ønsker ham død? Ungdomsthriller!

Du finner den også som ebok i ebokbib.
Lett lykkelig av Linn T. Sunne

Mor har dårlig råd og Milla må på Stavkirke-safari istedenfor tur til Toscana. Det blir en kort road trip som ender i Valdres. Mye humor og kjærlighet i denne mor-datter-boka

Du finner den også som ebok i ebokbib.
Slagside av Heidi Sævareid
Det sies at du skal bøye deg som gresset for vinden, ikke stå stiv som trær til du knekker. Vilde er en som ikke bøyer seg.

Vilde er ei jente som har tatt et friår etter videregående. Hun befinner seg i Bristol, England. Her jobber hun på kafe på dagtid og prøver å få seg sosialt nettverk på fritiden. Hjemme i Norge er Markus og mange vonde minner fra kjæresten hun hadde før ham, Karoline. Vilde har for mange tanker, for mange minner, stiller for høye krav og har for mye uro i seg. Det er som hun konstant er beredt. Men beredt på hva?

Du finner den også som ebok i ebokbib.
Stavanger stories av Terje Torkildsen

Døden ligger og lurer i 14 historier som utgjør denne første novellekransen. Historiene om Betty, Broremann og Duxen henger alle sammen, men de kan også leses hver for seg

Du finner den også som ebok i ebokbib.


Mørket kommer innenfra av Tyra Teodora Tronstad

En borgerkrig har endret byen og folkene som bor der. Mange har flyktet, men Max og Linnea er begge blitt igjen. Brødrene til Max er noen av dem som har forandret seg mest, hva gjør de egentlig om nettene? En historie som viser deg krigens stygge ansikt.

Du finner den også som ebok i ebokbib.
Morderens ape av Jakob Wegelius

En røverhistorie om gorillaen og maskinisten Sally Jones som blir innblandet i smugling som ender med et drap. Hvordan kan Sally Jones bevise sin kaptein sin uskyldighet, og hvilke hemmeligheter var det den drepte Morro skjulte?

Du finner den også som ebok i ebokbib.Narren av Daria Wilke

Dette er en fortelling om å finne ut hvem man egentlig er, litt om livet i kulissene i et teater og hvor vanskelig det er å være homofili i Russland.

Verden er en boble av Nicola Yoon

Dersom du vil lese noe som ligner på “The fault in our stars” (“Faen ta skjebnen”) les denne.

Maddy er allergisk mot alt og lever sitt liv i et hvitt, sterilt rom. Moren er lege og sørger for at hun tas godt vare på av sykepleier Carla. Så ser Maddy en ny nabogutt, Olly, han ser henne og uttrykket “forelskelse ved første blikk” passer godt. Carla tenker at så lenge gutten desinfiseres og de ikke rører hverandre kan de jo møtes. Men å plassere to forelskede ungdommer i samme rom og fortelle dem ikke å røre hverandre? Umulig forelskelse, strenge forbud og plutselige overraskelser!


Silber: Drømmenes andre bok av Kersten Gier

Spenning, humor og romantikk både i våken og sovende tilstand!

I denne verden kan du nemlig styre drømmene dine og utforske de uendelige korridorene i drømmeverden. Finn og bank på drømmedøra til din hjertens kjær. Men drømmeverden er ikke helt ufarlig! En demon ligger der ute og lurer.
Dette er (åpenbart!) bok to, den første het naturlivis “Silber: Drømmenes første bok”.

Du finner den også som ebok i ebokbib.Meto. Øya
Øya av Yves Grevet

I bok en “Huset” var bestod hele livet til hovedperso n Meto av et hus. Han kom seg ut av huset, nå må han finne “Øya” sin hemmelighet. Dystopi.

Sjelenes brønn av Ørjan N. Karlsson
Sølvfoss-familien er voktere av en av delene til Skjebnens lanse. Det er det spydet som drepte Jesus på korset kalles, og den som har alle tre delene skal herske verden! Tidsreiser, kostskoler og mye action i denne bok to i Lansetrilogien

Du finner den også som ebok i ebokbib.


Når historien slutter av Sigbjørn Mostue
Brage har fortalt sin historie om å forberede seg på at samfunnet skal oppløses. Marlen har fortalt om å overleve et samfunn sin kollaps. Dette er Oliver sin fortelling om hvordan et samfunn bygges opp igjen.

Du finner den også som ebok i ebokbib.


Som om jeg var fantastisk av Sofia Nordin

Tittelen på disse bøkene er mottoet til hovedpersonene om hvordan overleve i en verden der sykdom har tatt livet av familien, vennene, ja de aller fleste menneskene. Den første het “Ett sekund om gangen“ som var Hedvig sin leveregel. I bok to fulgte vi videre Hedda og Ella som traff Ante med hans motto “Spring så fort du kan “ I den tredje er det Ella som lever etter “Som jeg var fantastisk”.


Hjerteløs og Hyper av Vera Voss
Bok 3 og 4 om De 4

I Hjerteløs handler det om Stine som plutselig får sinnsykt med treff på Youtube-videoen sin. Kan hennes drøm om en musikkarriere bli virkelig?
I Hyper er det Lilly som må studere hardt for å få gode nok karakterer til å bli advokat. Men når døgnet ikke har nok timer må det kuttes en plass og hun  begynne rmed piller for å holde seg våken.

Du finner dem også som ebøker i ebokbib:Hyper og HjerteløsBjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar