Søk i denne bloggen

onsdag 30. januar 2019

Nordsjøen av Elen Betanzo

Har du noen gang lurt på hvor langt du kan gå når du har alt å tape?
Hva gjør du når livet rundt deg raser, faller du med eller blir du stående?
Hvor destruktiv kan du bli, hvilket mørke ligger i deg, hvor mye faenskap er du i stand å gjør når du ikke lenger bryr deg om noen ting?

Dette finner Mathias ut, på den harde måten. For i løpet av noen få måneder, fra tidlig oktober til svart januar, snus livet hans opp ned. Faren hans er skikkelig rik! Familien på tre bor sammen i et altfor stort hus i det fineste strøket i Stavanger, de har alt. Men når boka begynner kommer Mathias hjem til en politirazzia. Alt av datamaskiner bæres vekk. Faren prøver å le det vekk, men når moren låser seg gråtende inn på et av de mange rommene i luksusvillaen forstår Mathias at det nok ikke er en misforståelse. Faren sin jakt etter å være størst, best og rikest har gått for langt.
Det blir noen vonde dager i oktober hvor Mathias grubler. Han tenker på hvem han er, hvem faren er og hva faren håpet Mathias skulle bli. Han holder seg vekk fra alt, fra kjæresten Karoline, fra vennene, fra skolen. Hjemme sier mor ingenting og faren fortsetter å oppføre seg rart. Dagene går og han kjenner presset, kjenner hvordan ting raser sammen rundt ham. Så går det bare nedover til han møter svarte Nordsjøen i januar.

Men. Mathias er litt meh, så hva Karoline ser i ham blir en gåte. Han har ikke noe sterke bånd til faren som vises, ingen stolthet over rikdommen, så hvorfor han reagerer så vanvittig sterkt på fallet i status og etterforskningen av faren blir rart. Det er heller ingen spenning knyttet til om faren skyldig eller ei. Men om du vil ha en dyster historie om en ung gutt fra Stavanger som går under, her er den. Kanskje den kan minne folk om at oljepengene vil ta slutt, som under oljekrisen her på Vestlandet for noen få år siden. Kanskje historien om Mathias blir bedre om den leses som en mørk fabel. Jeg var iallfall ikke klar for en svart, litt meningsløs historie uten håp nå i januar.

Les heller: Og hjertet mitt bare. Om å finne den store kjærlighet, miste den og febrilsk prøve å finne en ny: http://ungdomsboka.blogspot.com/2014/12/normal-0-21-false-false-false-no-bok-x.html

Boken er på 108 sider, utgitt på Gyldendal. Jeg fikk tilsendt et leseeksemplar, takker og bukker!

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar