Søk i denne bloggen

tirsdag 28. mai 2019

Utegym i minusgrader av Øystein B. S. Tjentland

Det finnes mange bøker om å begynne på 1. klasse på barneskolen. Det noen bøker om å begynne på ungdomsskolen (som 1000 dager). Men bøker om å begynne på videregående skole? De er sjeldne. Nå finnes det iallfall en.

På barneskolen gjør det ingenting om du ikke kjenner noen, unger er både skikkelig flinke til å ta kontakt og åpne for å få kontakt, så de finner hverandre lett. På ungdomsskolen har du ofte noen du kjenner fra før i klassen eller på skolen. Men videregående, da kan du fort bli stående alene. Ingen liker å bli stående alene. Denne boka handler om å begynne i 1. klasse videregående skole. Paul, 16 år, ny i byen, ny på skolen. Mor engelsk, far norsk, en ung mann med skilte foreldre og ingen “special skills”. Hvordan skal dette gå?

Denne boka er mer hjerte enn hode. Tittelen “Utegym i minusgrader”, den gir mer en reaksjon enn en mening. Så boka viser mer hvordan ung voksen føles enn forteller hvordan det gjøres. Fortellingen er ikke så viktig. Utenom skolestart handler det om å ha nyskilte foreldre, om å få sjans på drømmedama og en absurd sjekkekonkurranse. Å lese boka var som å være ung voksen på en ny plass, med nye mennesker og med ønskene vi alle har: Å passe inn og å bli sett. Det er flaut, rotete, kjedelig, men også veldig morsomt og sjarmerende. 

Prøv selv, her er hele kapittel 26:
Kapittel 26 - SkriftegnålEtter daten tenkte jeg mye på at det var noe naturstridig over det hele. Det rimte ikke. En laus likning som ikke skulle gå opp. Skillsmissebarninnflytter uten special skills dater, og blir kysset av overjordisküberdritfin dame med alle skills i verden. Det er urealistisk, ingen opplagt match, snø i juli lissom. Men noen ganger funker det som ser rart ut ved første øyekast. Vi er sjokolademelk med havsalt, vi er pølse i vaffel, vi er pepperkaker med blåmuggost, jeg vet ikke, vi er utegym i minusgrader. Noen ganger klaffer det som virker som umulig, noen ganger lykkes det for taperen som tar sjansen når den byr seg eller hva det heter. I blant vinner underdogen. Jeg satt alene på rasteplassen. Selvtilliten kokte så intenst at jeg nesten ikke tenkte på at jeg også var dritredd.

Det er skrevet fra en gutt sitt perspektiv, det er det ingen tvil om. Så gutter kjenner seg fort igjen og jenter! Følg med, her får dere et lite blikk inn i hodet til gutter. Det er mye rart som foregår der.
Du kan lese denne for å irritere læreren din, den er skrevet med et muntlig språk spekket med engelske ord som nok ikke er godkjent av Språkrådet.

Jeg ble spurt om å lese boka, sa ja, og fikk den tilsendt. Denne boka er gitt ut på Fair forlag, den er på 160 sider. Bøker gitt ut på små forlag er spennende å lese. De er råere og villere enn temte bøker fra etablerte forlag. Det lugger litt og stokker seg av og til, men det kler for så vidt boka.

Boka er ganske annerledes enn amerikanske high-school-bøker, som det derimot finnes en del av. Som “Tims tragedie”, “Perfekt kjemi”.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar