Søk i denne bloggen

mandag 16. desember 2019

Sabotør 2: Operasjon muskedunder av John S. Jamtli

Denne historisk tegneserien forteller historien om “Operasjon Muskedunder": Empirex.no oppsummerer historien godt slik:
Operasjon muskedunder var et alliert sabotasjeraid mot det tyskkontrollerte Glomfjord kraftverk i Nordland fylke natten mellom 20. og 21. september 1942. Sabotasjegruppen fra det legendariske Kompani Linge bestod av ni briter, én kanadier og de to nordmennene Erling Djupdræt og Sverre Granlund.” 


Det er litt av en historie dette. Med en pangåpning hvor en ubåten popper opp i en norsk fjord glir historien videre over til den lange turen over fjellet mot målet hvor vi blir kjent med sabotasjegruppen. Vel fremme blir det heftig action når operasjonen utføres og flukten videre vekk blir ekstra spennende når ikke alt går etter planen. 
For dette er ikke en glatt strømlinjeformet Hollywood-film. Virkeligheten følger nemlig ikke klassiske spenningskurver, og ender ikke alltid lykkelig.. Planer kan være så gode de bare vil, de fleste tåler ikke å møte virkeligheten. Medlemmene av sabotasjegruppa føles som ekte mennesker, alle med gode og dårlige sider. Sabotør 2 “føles” ekte, som en historie fortalt fra en som var der.

Det er bra action og driv i tegningene, men i dette heftet er det de fantastiske stemningsbildene som tar pusten fra meg. Naturen spiller virkelig en rolle i denne historien.

Den første tegneserien “Sabotør” tok seg flere historiske friheter, men var fremdeles en feiende flott røverhistorie fra krigens dager: http://ungdomsboka.blogspot.com/2018/05/sabotr-av-john-s-jamtli.html

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Les mer om operasjon muskedunder på Store norske leksikon:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar