Søk i denne bloggen

onsdag 11. desember 2019

Udyr av Kristine Tofte

Amund er en av de gutta som alltid bråker i timen eller skulker skolen. Ida er en av de jentene som alltid er stille og aldri er med på noe. Begge har foreldre som tar mye plass. Begge er uvitende om at de skal tilbringe helgen sammen på gård med noen veldig merkelig dyr som de skal forsvare mot guder, forskere og menigheter. Du har aldri lest noe som ligner på “Udyr”!

Etter nok et møte med læreren blir det bestemt at Amund skal ha praksisplass en gang i uka på Bru gård og allerede nå, fredag ettermiddag, blir hans første dag. Det er flott på gården, store langhus på grønne voller med en dyp blå fjord bak, alt rammet inn av dramatiske fjell. Men når han kommer nær ser han at bygningene er slitte, og når bonden viser Amund rundt ser han at dyra der er heller slitne de også. (Utenom kattene, som er på størrelse med kalver.). Så drar bonden, og Amund sitter igjen helt alene med ansvaret. Han friker ut! Mobiltelefonen hans virker ikke her, men han får lånt telefon av gammel dame som bor langs veien. Kompisen han ringer kommer ikke, men Ida kommer. Ida, skolens peneste jente. 

Det blir litt kleint til å begynne med, de to kjenner hverandre ikke, og begge har sine fordommer mot den andre. Heldigvis er det lettere å finne tonen på Bru gard med alle dyrene er. Ida er ikke helt som Amund trodde og han er ikke som hun trodde. De har begge sin hemmeligheter hjemmefra, men de blir ubetydelige etter Ida mater hesten med feil eple og de finner ut hvem den egentlig er! For dyrene på Bru gard er ikke vanlige dyr, så langt derifra! Amund og Ida får en helg de aldri vil glemme, det tar helt av!

Beskrivelsene med dyrene var så utrolig flotte, alle som har sett når husdyr slippes ut om våren vil smelte helt. Boka hadde humor, med både morsomme kommentarer og morsomme situasjoner. Det ble etterhvert skikkelig spennende og da mysteriet med dyrene ble klart ble det hele rett og slett fantastisk! En bok som favner vidt, fra hestejenter til fantasynerder, fra bokormer på mellomtrinnet til urokråker i 10. klasse. Anbefales!

Boka er gitt ut på Gyldendal, er på 348 sider. Den kan også leses som ebok på Ebokbib

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

PS: Kristine Tofte skrev også Song for Eirabu: http://ungdomsboka.blogspot.com/2012/03/song-for-eirabu-1-slaget-ved-vigrid-av.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar