Søk i denne bloggen

onsdag 22. april 2020

@ally_trip av Katrine Lekang

"En "Sofies verden" for klimasaken"

Lyst å reise verden rundt? Du kan fremdeles. I en bok kan du reise uten fare med god samvittighet. Og i @ally_trip er det litt av en reise du får bli med på!Aleha og Lyder har vokst opp i Bergen med en travel professor til far og ingen mor. De går nå på videregående, begge har sine styrker og svakheter. Boka begynner med familien sin tradisjonelle påskeeggjakt, en jakt som blir stadig vanskeligere. Faren ser at barna hans snart er voksne og bestemmer seg for å gi dem en overraskelse for å hjelpe dem inn i voksenlivet: Ett år betalt reise på kryss og tvers over hele verden


Men det er ingen ferie. Faren er opptatt av miljøproblematikk og dette er en dannelsereise i klimaendringer. De reiser til forskjellige land, USA, Grønland, Kiribati og mange flere hvor de lærer om problemene miljøforandringen gir landene. Regnskog som forsvinner, øyer som oversvømmes, vannmangel, hetebølger. De treffer forskere, frivillige, ingeniører og andre som lever med problemene nå. Det er mange som prøver å gjøre verden bedre, men flere som forbruker.


Her er mye fagstoff, men det skrevet lettere og mer underholdende enn i en fagbok. Etter de tyngste "forelesingene" kommer det heldigvis oppsummeringer i form av reisebrev, skrevet med en annen tone og font. Boken prøver å ta med seg også motforestillinger fra klimaskeptikere, men er, som de fleste forskere i verden, allerede overbevist at klimaforandringen skjer, og de skjer fort. Alt henger sammen, vi er en klode. Denne boka får deg til å forstå det.


Du kan ikke reise fra deg selv. Aleah og Lyder mistet sin mor som barn og særlig Aleah bærer med seg et mørke som av og til truer med å sluke henne. Psykisk sykdom er vanskelig å se, det er ikke bare å ta seg sammen. Så det er to store samfunnsproblem som skildres i boken, både miljø og psykisk helse. Et blikk utover for å ta innover seg de store forandringer og et blikk innover for å godta seg selv. Ambisiøst, boken er nok bedre på fakta enn følelser.


Det er en del blomstrende beskrivelse, stemning og lite action. En type lesere vil elske denne, andre typer vil ikke like den. En "VSCO-bok" med et ungt blikk på verden, det er ungdom som forteller, ungdommen som gjør. Ikke all slang sitter like bra, ikke alle samtaler føles naturli,g men selve stemmen, verdiene og blikket på verden er et ungt menneske sitt! 


Jeg anbefaler å ha Instagramkontoen til @ally_trip oppe mens du leser, der finner du stemningsbilder til stedene de besøker, samtidig som det også er bilder av funn de gjør. Det myker opp de lengste forelesningene. 


Du finner den som ebok i Allbok. https://www.allbok.no/
1. Last ned appen Allbok på nettbrettet eller telefonen din. Appen finnes både på iOS (Appel) og for Android (Nesten alle andre). Eller logg deg inn i nettleser på nettsiden: https://www.allbok.no/
2.  Registrer deg på Allbok: https://www.allbok.no/signup/new. Så logger du deg på app og legger inn ditt lånekort og PIN registrert. PIN er ofte fødselsdag + måned, DDMM. 3. mai blir 0305
3.  Lån bøker.
Du kan få hjelp direkte av Allbok her: https://support.allbok.no/hc/no


Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar