Søk i denne bloggen

onsdag 1. juni 2022

Top girl av Bertine Zetlitz

I Norge skal du ikke bøye deg som strå for vinden, du skal stå stormen ut. Stå støtt eller brekk tvert. 

Ja. Du tåler mer enn du tror. 

Ja. Du må tåle litt. 

Ja. Du må stå på for å komme noen vei. 

Men nei, du må ikke tåle alt.

De voksne går foran med sine forsøk på perfekte familie, midtpunktet i venneflokken, en spennende karriere, hus og hytte bygd og vedlikeholdt selv og en givende fritid. Barna skal helst være best på skolen, best i idrett, vakrest og flinkest. Blir fort litt mye dette.

Ellie er «top girl». Det er henne som står på toppen av menneskepyramiden som avslutter Cheerleading-showet. På skolen er hun er den som alltid spør, alltid vet, alltid snill, søt og grei. Hun står alltid støtt. Helt til den dagen hun ikke gjør det. Ellie faller, og dagen etterpå ligger hun i sengen, og dagen etter det, og dagen etter det. Kroppen veier tusen tonn, hodet er pakket inn i bomull. Den vridde ankelen er ikke problemet, det er noe mer. Men det forstår ikke mor, det forstår ikke far, kun lillebror. Hvordan skal hun fortelle om utfrysning, om ordene som flyter utover sidene, om hvor sliten hun er av alt? Hvem er egentlig Ellie når hun ikke er «top girl»?

Denne er for deg som er sykt travel, og sykt opptatt av å gjøre alle fornøyd. For deg som står i stormen og kjenner at den er så sterk at du gjerne vil bøye deg. Kanskje gå litt i le, ta en pust i bakken. Gjør det. Ta en pause og les denne.

Den handler om dysleksi også. Om du har problemer med at ordene ikke vil stå stille, spør om hjelp. NLB for eksempel. Det er mye god hjelp å få. Boka har korte kapittel, er sprinklet med illustrasjoner og hvert kapittel har sitt eget heiarop til Ellie.

Det er morsomt, det er alvorlig om når alt går for fort, blir for tungt, blir for mye. En bok om å finne ut av hvordan du skal fungere alle rundt deg. Om venner, om mangelen på venner, om familie og om for mange og for store krav.

Boka er på 209 sider. Den er utgitt av Aschehoug. Den kan også leses som e-bok, eller strømmes som lydbok, på Allbok. Den er med i årets tXt-aksjon

Også er den skrevet av Bertine Zetlitz! Dersom jeg må høre norsk pop, vel da hører jeg på «Girl like you».


Bjørn Veen

Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar