Søk i denne bloggen

lørdag 29. august 2009

Grafiske romaner


I anledning forrige bloggpost om Shaun Tan sin bok Ankomsten og opprettelsen Ung grafisk-seksjonen i ungdomsavdelingen her på Gjesdal tenkte jeg å skrive kort om grafiske romaner. De er romaner der bilde og teksten sammen utgjør historien. Det finnes også en del bøker som ser ut som de er billedbøker for barn. De er store, mange bilder, lite tekst. Men leser du de innser du at i noen er ikke handlingen for småbarn. Andre kan leses på alle nivå, sånn som filmer som Shrek kan ses og glede både barn og voksne.

Eksempler:
(De er lenket til Gjesdal folkebibliotek sin katalog, men de fleste vil være å finne i ditt lokale bibliotek.)
Ragnar Aalbu sine bøker om sau, ku og gris er tørr, tørr humor. Fiskevær? Det er en hannsau med egen båt.
Reidar Kjelsen er burlesk og brutal med Jon Demon-bøkene og i sin omskriving av eventyr Prinsessen som skulle til seters for å gjøre seg fet
Gro Dahle skriver om tunge tema; død, mors psykiske problem og far sine problem med sinne. Boken Roy var nominert til årets u-pris.
Petter Lidbeck sin Kan jeg ? er Southpark-humor med blod og gørr.
Cecilie Løveid sin Hund får besøk er, vel, dristig. Men det er om du har oppdaget det annet kjønn og kan lese mellom linjene.
Øyvind Torseter sin bøker Avstikkere og Mister Random er nesten uten tekst, og uten en linjær historie også. Gåtefulle.
I 2007 kom Arne Svingen og Mikael Noguchi ut med Dager jeg har glemt som var bilde og tekst som av og til utfylte, av og til motstred hverandre.
Oppfinnelsen av Hugo Cabret skrevet og tegnet av Brian Selznick er en grafisk roman som har tatt mange virkemiddel fra film, særlig innzooming. Den handler også om film.

Men dette er ikke noe nytt. Allerede i 1941 kom Snorre Sel av Frithjof Sælen ut. Den mottok gode kritikker, også i NS-aviser, helt til det kom fra at boken var en allegori over krigen. Snorre Sel var Norge, spekkhoggeren Glefs var Tyskland/Hitler, isbjørnen Brummelabb var Stalin og hans Sovjet og den godmodige hvalrossen onkel Bart var de allierte. Les detaljene på Wikipedia eller i Store norske leksikon

Bjørn Veen, Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar