Søk i denne bloggen

søndag 21. november 2010

Fittekvote av Axel Hellstenius og Morten Skårdal

En omdiskutert bok. Både tittel og innhold har blitt diskutert i høst både i landets aviser og i landets bibliotek.

Boken handler om 20 år gamle Victoria Bakke, frisør og hennes plutselige innfall å søke befalsskolen. Hun bor på et lite tettsted og er i sammen med Christian som har søkt befalsskolen. I all hemmelighet har hun også søkt, dette får Christian vite når hun kjører han til opptaksstedet. Han tar det ikke så bra, og de blir enige om å late som de ikke kjenner hverandre under oppholdet. Det blir mange tøffe situasjoner, både fysisk og psykisk. Og i ekstreme situasjoner kan mye dukke opp som burde vært glemt. Denne boken er særs aktuell.:


  1. Den beskriver å være jente i et mannsdominert miljø. Det er en opplevelse mange jenter vil oppleve. Alt fra utradisjonelle yrkesvalg til de som henger med eldre gutter. Ikke alle steder er det så macho og grisete som i militæret, men det gir en viss pekepinn.
  2. Det er flere og flere som søker befalsskolen. Førstegangstjeneste er ikke så vanlig lenger, men befalsskolen er populær både som springbrett inn i næringslivet og som en utfordring for seg selv i dagens trygge samfunn.
  3. Senest i sommer mistet Norge fire soldater i Afghanistan, det Norske forsvar er en del av et verdensomspennende nettverk og det som læres på befalsskolen kan bli blodig alvor.
Jeg leste historien som en Hollywood film. Den er filmatisk, jeg kom stadig på scener fra filmer jeg har sett før. Men det er ingen tvil om at det er i Norge og at det handler om det norske forsvaret. Forfatterne har gjort sin hjemmelekse. Historien kan være oppramsende til tider, og kanskje vel overlesset med militære fakta, men er du interessert så er dette bare positivt.

I tilknytning til denne vil jeg gjerne trekke frem Enders spill av Orson Scott Card. Det er en Science fiction bok, men som all god science fiction sier den noe om mennesket her og nå. I en fjern fremtid forbereder menneskene seg på den endelige krigen mot en fiende kalt Eddere, de overvåker barn fra fødselen og plukker ut de beste ledertypene. Og det er det som gjør boken interessant for andre en romkrigsentusiaster: Du lærer mye om hvordan det sosiale spill fungerer mellom konkurrenter, hvordan ledere formes og hvordan folk reagerer på ulik sosial stimuli. Denne er også anbefalt av Kjetil Johnsen, han som skrev seriene Tusen biter, 3 venner og Den 4. parallell.

Jeg har hatt en meningsutveksling (voksenspråk for krangel) med Mari som ikke likte boken. Les hennes anmeldelse (og vår krangel) her: http://marismorkehjorne.blogspot.com/2010/09/nei-nei-nei-nei.html. Barnebokkritikk har også en grundig og god gjennomgang av boken. På årets IBBYkurs ble boken beskrevet som velskreven.

Dette er siste innlegg om boken i CappelenDamm sin flotte bokbloggturne. Før meg var det Cathrine the pageturner som mente noe om boken.

Bjørn Veen

Gjesdal folkebibliotek

4 kommentarer:

  1. Psstt, det er ikke nov.21 før på søndag :-)

    SvarSlett
  2. Kommentar til kommentaren: Det ble knot med å legge ut posten før i dag (langhelg siden onsdag), så den publisert noen timer onsdag før Ingalill sa fra (takker og bukker).

    SvarSlett