Søk i denne bloggen

mandag 7. august 2017

Audrey ut av mørket av Sophie Kinsella

Se for deg denne scenen:
Mor står i andre etasje. Sønnen hennes på plenen under. I vinduskarmen balanserer gutten sin pc. Moren skriker hun skal kaste den ut og gutten skriker ut i frykt.

Dette er en type frykt, at en konkret ting du sterkt ikke ønsker skal skje skjer. Hovedpersonen i boken, Audrey, har en helt annen type frykt, panikkangst. Hun har opplevd noe som gjør at redselen har satt seg i reptilhjernen, amygdala. Den gjør at Audrey er redd for alt. Det virker slik at istedenfor frykten tilpasser seg den reelle faren, fra litt bekymret til panikk, går den alltid rett til full alarm. Det sliter henne ut og hun har stengt verden ute og sitter kun inne i et mørkt rom med store solbriller og ser tv.

Familien hennes er de eneste hun treffer utenom psykologen Dr. Sarah. Familien som ikke er så verst. Faren er en fin fyr, men ikke alltid helt tilstede. Det er derimot moren som har satt karrieren sin på vent nå som Audrey er syk og er blitt litt for opptatt hva aviser sier om hva som er normalt. Det går spesielt ut over Frank, storebroren, sin gamerdrøm. Minstemann Felix er en kilde til morsomheter og kos. Men selv om familien er aldri så grei så vil Audrey aldri bli bedre av at alt blir ved det samme. Så kommer forandring bankende på i form av Linus, en gutt som gamer på laget til Frank. Han viser interessere for Audrey. Kan han klare kunne lokke Audrey ut av mørket? 

Boken er morsom, spesielt moren og Frank sin stadig krangling om spilling og Audrey og Linus sitt rare forhold. Den er lettlest, en del av sidene er skrevet som et filmmanus etter at psykologen Dr. Sarah utfordrer Audrey til å filme sine omgivelser. Og den er godt skrevet om angst. Det lar deg føle på hvor vondt det er å være redd, selv om det ikke er noe å være redd for. Jeg vet det for jeg har en overdrevet frykt for sug i magen, som ved bølger, takeoff eller berg-og-dalbane. Jeg vet at det ikke er farlig, men det velger hjernen min å overse og gå rett i full alarm. Boken får også fram bieffekter av å være langtidssyk, som selvopptattheten med en sykdom, hvordan alt dreier seg kun om den syke og hvordan ryktene går når noen er syk.

Boka er gitt ut av Gyldendal og er på 318 sider. Den finnes også som ebok i ebokbib.

Bjørn Veen

Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar