Søk i denne bloggen

torsdag 1. februar 2018

Kan vi bare late som av Camilla Sandmo

Lyden av skøyteskjær er kanskje den beste lyden i hele verden. En sang jeg og isen lager sammen, skarp og myk samtidig. De burde gjøre det om til et slags soundtrack. Jeg ville kjøpte det soundtracket.
            Jeg hører det ikke nå. Alt jeg hører er at hockeygutta brøler og roper og slår i isen med de jævla køllene.”

Emma driver med kunstløp og er sånn midt på treet god, men hun elsker følelsen av å gå på isen. Hun liker også å ha én ting hun er flinkere enn søstera Oda i. Så en kommer de på trening og må dele isen med hockeygutta. Stinkende, bråkende hockeygutta. Første trening de har sammen strever Emma med å få til en axel da hun nesten får ishockeypucken i hodet. Hun klikker på hockeyspilleren Jossi som kommer over for å hente den. Det ender med en utfordring: Emma har en måned til å bli en bedre hockeyspiller enn Jossi klarer bli kunstløperske. Vinneren får hele isbanen.

Emma har ikke så mye mer enn kunstløp i livet sitt. På skolen spiser hun lunchen alene på do. Hjemme leser hun enten bloggen til den mest populære jenta på skolen og drømmer om selv å være populær, eller så lager hun Sims-figurer av de hun ikke liker og tar livet av dem i spillet. Men Jossi er ikke en vanlig hockeygutt, og utfordringen ender med å forandre alt for Emma. Absolutt alt.

Boka viser gleden med å ha en aktivitet du elsker. Den sier også noe om jobbe sammen eller jobbe mot hverandre, Norge 2018 er et land med mye “jeg” og lite “vi”. Men mennesket er et flokkdyr, samarbeid er vår største styrke. Vi kan ha glemt det de siste årene, men kroppene våre har ikke glemt det.

Den handler også om å se andre i et nytt lys. Når du treffer noen daglig kan det være vanskelig å se dem med nye øyne. Men når du forandrer deg forandrer også synet ditt på andre seg. Og Emma forandrer seg i løpet av boken.

Det handler både om å stikke seg ut og være en av gjengen.

Det handler om kjærlighet. For kjærligheten mellom to er den samme om det er gutt som kysser jente, gutt som kysser gutt, jente som kysser jente. Det å bli forelsket, å lure på om den andre liker deg, det første kysset, den første krangelen. All forelskelse er lik.

Du kan lese denne om du liker ishockey, lagidrett, kunstløp, jenter, gutter, bloggere eller kjærlighet. Liker du alt dette er boka perfekt! Om du liker noe av det er boka fremdeles virkelig bra!

Boka er på 190 sider. Den er gitt ut av Vigmostad og Bjørke. Den er en av fem bøker nominert til årets Upris. Du finner den også som ebok i ebokbib.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar