Søk i denne bloggen

lørdag 6. april 2019

Alt jeg skylder deg er juling av Arne Svingen

Det har vært mange saker i det siste om avtalte slagsmål blant ungdom. På Snap avtales møtested, senere braker to gjenger sammen, og så filmes det. Politiet slår knallhardt ned på det, lærere, foreldre og voksne reagerer kraftig på det, vold er ikke greit! Men:
“… så tenker jeg på hvor utrolig fascinert folk er av vold, siden det hele tiden lages filmer der slåssingen er hovedingrediensen

Herman er hovedpersonen i boken, og han slåss. Men han er, iallfall sier han det, ikke helt psycho. Han slår ikke vilkårlig, han har regler han, nesten, alltid følger:
Slår ikke de som ikke slår tilbake.
Slår ikke de som ligger nede.
Slår ikke jenter, barn eller hunder.
Dette er realistisk vold, ikke som på film.
I virkeligheten høres slagene mer ut som klask. Noen ganger utstøter folk et sukk, som om luften går ut av dem, fullstendig klare over at herfra går alt til helvete

Herman har slåss, han har slått og blitt slått. Han vet det er farlig, at et slag i ansiktet kan ødelegge synet, at et hode som går i asfalten kan bety døden. Så hvorfor slår han? Det er flere grunner, både de som Herman forteller oss, de fortjener det, men også grunner han ikke nevner. For Herman er best på nå. Fortiden vil han ikke pirke borti, det er noe der han ikke vil tenke på. Fremtiden er ikke særlig lys, så det kan være greit å unngå å tenke på den, men nå, nå er bra:
Nære på er egentlig en fantastisk følelse. Det motsatte av skole, det motsatte av jobb, det motsatte av alt det som vanlige liv består av. Livet er virkelig en samling små detaljer med veldig store følger, og ingenting kjennes bedre enn å overvinne skikkelig dårlige odds.”

Men så treffer han Silje, sprø, søte og skrudde Silje som han ikke forstår, men gjerne vil treffe mer. Hun gir ham et oppdrag:
Når jeg er på mitt verste har jeg noe som kanskje kan kalles tunnelsyn eller at jeg ser rødt eller koker i mitt eget adrenalin, jeg vet ikke hva det bør hete, men det er noe som skjer der og da som man ikke kan planlegge. Men når Silje sier vi skal ta igjen, så handler det ikke om mitt sinne. Det handler om planlagt vold.

Dette er historien om en gutt som kan slåss og ei jente som vil ha hevn. Egentlig en klassisk superhelt-setting, der de hevner verdens urettferdighet som loven ikke gjør noe med. Silje har gått i en støttegruppe, fra den har hun en liste over voksne som har gjort ting mot barn som voksne ikke skal gjøre mot barn. Så det er berettiget! (Det betyr det samme som engelske justified som kanskje høres litt kulere ut, men bare litt). Men nå er det slik at denne boken er dønn realistisk. Du kan ikke banke opp folk uten det får konsekvenser, selvtekt er ulovlig. (Selvtekt er det vigilanter gjør, vigilanter er de som tar loven i egne hender, som Batman. Selvtekt høres mye tøffere ut enn vigilanter). Det blir etterhvert veldig spennende.

Dette er noe du vil lese! Handlinger har konsekvenser, så lett, så vanskelig. Dersom du bruker tiden din på å slå ned folk vil det til slutt gi deg trøbbel. Mye trøbbel. Og blir du dømt får du et rulleblad og det lukker mange dører. Det mange jobber du ikke kan få da, mange plasser du ikke kan reise til. Aller verst er det nok at slåss du blir du fort ensom. Du løser ting med å snakke, ikke å slå. Les denne og bli klokere. Og når boka er skrevet av Arne Svingen vet du at balansen mellom alvor og humor er perfekt!

Boka er gitt ut av Gyldendal og er på 185 sider.Den finnes som ebok i eBokBib. Boken er med i årets tXt-aksjon. https://txt.no/bokliste-for-txt-aksjonen-2019-20/

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

PS! Mer av Arne Svingen på ungdomsboka:
Midt i svevet:
Din vakre jævel (Med Helene Uri)
Med egne øyne (Med Christoffer Grav)
Sangen om en brukken nese:
Adrians atlas:


3 kommentarer:

  1. Likte bokomtalen din : ) Fikk lyst til å lese boka!

    SvarSlett
  2. leter etter virkemidler. Dette hjalp ikke, PS skolen min har cp

    SvarSlett
  3. Det stemmer. Det som står om bøker her skal få deg lyst til å lese dem, det er ikke en analyse av bøker.
    Ikke bruk sykdommer som skjellsord, det er nok av andre fargerike uttrykk du kan bruke.

    SvarSlett