Søk i denne bloggen

onsdag 22. september 2021

Ragnarok 2: Fimbulvinter av Odin Helgheim

Vikinggutten Uffe er på vandring. Bak seg ligger tragedien, foran jager han bytte: Fenrisulven. Med på reisen er volven Thyra, og kråka, ravnen, Loke. På veien besøker de en kaupang for å handle litt og hvile litt. Men da hadde de ikke regnet med Jarl Blåtann. Det utvikler seg fort, og ender med en tvekamp hvis like aldri er sett!  Og så slutten! Jeg ser for meg at neste bok vil bli enda mer storslagen!

(Også lurer jeg voldsomt på Tyr. Hva har skjedd?)


Dette er bok to, du kan godt ha lest bok en først. Mer om denne her: http://ungdomsboka.blogspot.com/2020/12/ragnarok-1-fenrisulven-av-odin-helgheim.html. Men du forstår historien her uten.

Å sette ting i rett bås er viktig for å kunne nyte det. Du spinner ikke i gang en runde Fortnite og håper på sakte spilling alene. Du ser ikke Rådebank og forventer romskip. Du ser ikke Metallica og forventer fred og ro. Jeg gjorde den feilen da jeg så Vikings. Jeg tenkte at det skulle være historisk korrekt, jeg burde tenkte det skulle være underholdende. Ikke gjør den feilen med Ragnarok-serien. Det er ikke en historisk serie, det er en manga. Stemningen, humoren, karakterene og måten historien flyter, alt er gjennomført manga.

Humor, det var viktig i de gamle sagaene, og i nye historier. Det er nok alvor i litteratur, også i tegneserier. Denne boken her er full av snåle skikkelser, festlige situasjoner og gode kommentarer. Vaktmenn i Ragnarok-verdenen er for eksempel en snodig gjeng, og de lever farlig. Så forvent en fin, fin blanding av «Vikings»-stemning og manga, og du blir ikke skuffet. Selv får jeg jammen litt «Banner saga»-vibber av det hele også, tror det er disse flott gudesteinene.

Kult med fanart og skisser o.l. bakerst. Det eneste jeg egentlig savner i historien er fjell, skikkelige fjell.

Tegneserien er gitt ut av Egmont, den er på 127 sider. Denne boka fikk jeg tilsendt av forlaget. Takker og bukker.

Flere tips til historier fra norrøn tid: http://ungdomsboka.blogspot.com/search/label/Viking


Bjørn Veen

Gjesdal folkebibliotek



fredag 17. september 2021

Jente (17) ikke savnet av Camilla Sandmo

Hva er mest sant? Det du sier, eller det du gjør?

Beatrice oppdager at hun har en tante som har vært forsvunnet i 13 år. 
Hvorfor har aldri moren fortalt om lillesøsteren? 
Hvorfor har hun ikke blitt meldt savnet? 
Hva skjedde egentlig med henne?

Beatrice starter et søk. Hun leter opp folk som kjente tanten på sosiale medier for å finne ut mer. Det går ikke lenge før det dukker opp et lik …

Samtidig

For 13 år siden, åtte uker før forsvinningen, forteller Kristiane (17), ikke savnet enda, sin historie. En historie om å føle seg utenfor, om å vokse opp med en psykisk syk mor, om å miste en far til selvmord. Det er lett å få sympati med Kristiane. Moren tror hun er forbannet, at alt vondt som skjer er Kristiane sin skyld. Storesøsteren (Beatrice sin mor) har en liten datter (Beatrice), og har nok med sitt, og faren har tatt sitt eget liv. På skolen blir det hvisket bak ryggen hennes. Kristiane står ved stupet, hva skjer videre?

I annethvert kapittel avdekkes sannheten om Kristiane, lag for lag. I den ene historien finner Beatrice ut stadig mer om tanten gjennom folk som kjente henne. Den delen fortelles som en chat. I den andre historien blir vi bedre og bedre kjent med Kristiane og hva som skjedde de siste ukene, hvorfor hun forsvant sporløst. Men hva er sannheten, det Kristiane forteller, eller det Beatrice finner ut? Det blir mørkt, det blir spennende, og det blir jammen overraskende.

Psykisk helse er viktig. Bøker er flinke på å vise innsiden av folk, og kan gi deg en forståelse for de som sliter. Men bøker er også det nærmeste du kommer å lese tanker. Ikke alle tenker glade tanker. Det var ganske heftig dette.

Denne boken er på 269 sider. Den er gitt ut av Vigmostad og Bjørke forlag. Den finnes også som ebokAllbok. Boka er nominert til UprisenBoken er også del av Foreningen !Les sin tXt-leseaksjon for 2022: Løyndom

Bjørn Veen 

Gjesdal folkebibliotek

onsdag 1. september 2021

Gutten i mørket av Harald Rosenløw Eeg

Krig kan få fram det beste i mennesket, og det verste. Det finnes mange historier fra andre verdenskrig som viser det. Denne boken forteller om hvordan krigen kan prege en ung gutt fra Oslo. Du får et glimt inn i hverdagen under krigen i Norge, du blir kjent med Oslo under okkupasjonen. For det er egentlig ikke så mye hverdag i et okkupert land, hovedperson Johan prøver å finne sin plass i et Norge i krig. Han bor i en leilighet i Oslo sammen med moren. Faren var sjømann, han er savnet og nok antatt druknet. Johan kjører budsykkel, han leverer ut dagligvarer rundt i byen. Det er han og Calle som knives om å få de beste turene, og Johan har en spesiell tur som betyr ekstra mye. Det er til et brunt hus med en vinterhage, der Emma bor. Det er noe mellom dem, kan det bli noe mer?

Så dukker en ukjent fyr opp i leiligheten deres, en mann i mørket med mange hemmeligheter, moren til Johan skjuler motstandsfolk. En bombe går av midt i Oslo, og tyskerne trapper opp jakten på gjerningsmennene. Johan dras inn i motstandsbevegelsens vanskelige verden.

Det finnes mange måter å beskrive krig på. Det kan være realistisk eller mer heltemodig. Dystert eller ærerikt.  Spenning, venting, sorg eller hard hverdag. Det er realistisk dette, krig tærer ikke bare fysisk, men også psykisk. Når Johan begynner sitt motstandsarbeid, får han kjenne på hvordan det er å ikke vite hvem han kan stole på. Hvem kan du stole på? I krig er det mange dramatiske situasjoner, og du vet aldri helt hvordan du vil reagere før du er i dem, eller etterpå. Det Johan opplever vil prege ham, det er det ingen tvil om, for boken er veldig god på vise menneskene, på hva krig gjør med dem.

Boken er på 189 sider og er gitt ut av Aschehoug. Den kan også lånes og leses som ebok på Allbok https://allbok.no/. Den er med i leseaksjonen txt 2021: Ut av skyggene.

Bjørn Veen

Gjesdal folkebibliotek