Søk i denne bloggen

fredag 30. september 2016

Indiebøker 3: Knask eller Knep?

Dette er en veldig kul ide. Denne boka samler skumle historier skrevet av flere forskjellige forfattere til det vi kaller en antologi. Mellom hver historie kommer så litt fakta om Halloween. Her er noen historier skumle, andre mer sørgmodige, noen er korte og noen litt for lange. De fleste prøver på denne overraskende slutten som skal sette deg helt ut, ikke alle klarer det.

 

Knask eller knep: En annerledes Halloweenfeiring
Dødsrike: Tanken mange sikkert har tenkt seg “hva om jeg var død”, strekkes langt.
Alene: Ikke alle hovedpersoner kan stoles på
Gjør aldri en katt fortred: Et mørkt eventyr
Allehelgensaften: Et møte mellom levende og død
Halloween i Haddings dal: Det finnes mye mellom himmel og jord
Babytalker: Alle gamle hus har en historie
Escape room: Her er det ikke om å gjøre å komme seg ut innen tiden, det er om å gjøre å komme seg ut

+    Fantastisk kul ide
-                   -          Veldig varierende hvor skumle de er.

Alle historiene er originale og skrevet for novellesamlingen. Boken er gitt ut av ALEA Forlag https://aleaforlag.wordpress.com/

torsdag 29. september 2016

Indiebøker 2: Ballen er rund av Johnny Klausen

Med nettet er det blitt lett å gi ut noen som du har laget selv. Musikere har lenge delt musikken sin, fra MySpace i gamle dager til SoundCloud i dag til hvem vet i framtiden. Dersom du som skriver vil kan du legge det ut på egen blogg, via Wattpad til opprette ditt eget forlag. Her er bøker jeg har lest som er selvprodusert og gitt ut på egen hånd. Det som er kult med dem er at historiene ikke oppfører seg helt som andre historier, på godt og vondt. Så om du er lei tamme bøker, prøv deg på disse villere variantene. 

Bok to av tre indiebøker er:

Ballen er rund av Johnny Klausen
Dette er et glimt fra hverdagen til norsk unge. Vi følger en gjeng ungdommer på videregående gjennom ett år. Det hele begynner med en ny jente som dukker opp, Fiona. Hun blir som en stein som treffer vannoverflaten, historiene i boka er ringvirkningen av hennes ankomst. Hun setter sitt preg på fotballbanen og forstyrrer hierarkiet om hvem som er kul eller ikke blant guttene og jentene. Det oppstår mye drama, hvem som er forelsket i hvem, hvem havner i seng med hvem.

Det er mange innom historien, det føles av og til som å være innom en fest, der du treffer mange og det skjer mye. Noe av det som skjer ser du selv, og noe bare hører du om etterpå. De fleste hovedpersonene er fotballinteresserte og her får du både fra kamper i skolecupen og fra Norway Cup. Det er på festene og på fotballbanen de viktigste hendelsene skjer i boka, så går det litt tid, det bli kort sagt hva som skjer, eller ikke skjer, så er det ny viktig kamp, eller dramatisk fest. Folk blir sammen, folk slår opp. Ulykkelig forelsket, mislykkede og vellykkede stevnemøter. Føler du du har for lite drama i hverdagen, les denne.

+    Lett å kjenne seg igjen. Mye handling, lite beskrivelser.
-                   -    Blir litt for mange personer med litt for mye drama og tilslutt tror jeg ikke helt på historien

Bøken er gitt ut på Whitey Monkey publishing og er på 81 sider. Den kan kjøpes på ebok.no:

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

onsdag 28. september 2016

Indiebøker 1: Plant–man av Daniel Milford

En produsent i musikkverden kan være like kjent som artisten selv. Den som produserer setter sitt spor på den endelige musikken selv om han (eller henne) ikke spiller selv. På samme måte setter en redaktør sitt spor i en bok ved å redigere den, endre på rekkefølgene, på språket, på lengden. Som musikkprodusenten skriver ikke redaktøren selv, hun eller han sørger for at boken blir så bra som den kan bli. Men det er få som kan navngi en redaktør. 

Når du gir ut bøker selv får du ofte hjelp av venner til å lese gjennom boken for å finne feil, både i plott og i språket, men det er ikke helt som en redaktør. Så på samme måte som egenprodusert musikk, indiemusikk, har en spesiell lyd, har også bøker utgitt på egen hånd eller eget forlage en egen stemme. De neste tre dagene gir jeg tre tips fra bøker ikke utgitt på store forlag. Den første er:

Plant–man av Daniel Milford
Velkommen til en verden der din nye klassekameraten kan ha vinger og flammer på hodet. En verden der uteskole betyr nettopp det, skole ute, pulter, tavler og stoler under åpen himmel. Blir bøkene dine våte får du kjeft av verdens sureste lærer. Det er en vill verden dette, en verden fylt med de merkeligste superhelter. En av disse heter Patrik, en ung gutt med skjulte krefter og er vår hovedperson.

Patrik, AKA Plant-man, ble utsatt for et laboratorieuhell og kan nå få alle grønne vekster til å gro med bare tankene. Han er flau over kreftene og har klart å holde dem skjul. Så begynner en ny gutt i klassen, Jørn, som ikke kan skjule kreftene. To blodrøde vinger på ryggen, et bål på hodet, Jørn skiller seg ut og sånt sett er denne verdenen lik vår, skiller du deg ut blir du mobbet. Patrik med sine krefter tør ikke stå opp for den nye gutten og enda verre blir det da Jørn får skylden for flere skogbranner som herjet området. For en superheltfortelling har gjerne superskurker og da Plant-Man møter Woman of Destruction, trenger han alle de supervennene han kan få!

+    Kul dialog med lite dødtid
-                   -          Du må like superhelter. Det er vanskelig å lage en original superhelt.

Boka inneholder også et veldig fint etterord hvor forfatteren forteller hvordan historien kom i gang. Denne boka er kun utgitt som ebok. Du finner den på eBokBib og som kjøp: https://ebok.no/ebok/plant-man_daniel-milford/

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek