Søk i denne bloggen

torsdag 16. august 2018

Støvets bok 1: La Belle sauvage av Philip Pullman

En bok for deg som elsker regnfulle søndager på sofaen uten mobiltelefon, snapper, Fortnite, hashtag og ting som distraherer, kun en lang, god bok. Nyt den. For dere som ikke liker å lese, dere vet ikke hva dere går glipp av.

Fortellingen foregår i en verden som både er annerledes og lik vår verden.
På noen måter er den veldig forskjellig: Du blir tatt med til et land som heter Albion og blir introdusert for ting som Althiometer, anbariske instrumenter, hemmelige selskap og at alle mennesker har daimoner. Daimoner er på en måte sjelen til hver enkel som er synlig. En dyrelignende skikkelse som vet alt du vet, føler det du føler og som alltid er der med deg. De unge sine daimoner forandrer seg hele tiden til de som voksne finner en form. 
På andre måter er den veldig gjenkjennelig: Det er mennesker som bor der, de har båter, byer, regjeringer, kirker, vertshus og kloster, alt vi hadde for 70-80 år siden. Konflikten er også gjenkjennelig. I denne verden vil religiøse krefter prøver å hindre folk i å si og tenke hva de vil. Magesteriet vil ha en verden der å tro er viktigere enn å vite, heldigvis er ikke alle enige.

Malcolm, 11 år, bor og jobber på vertshuset «Ørreten». På fritiden seiler han opp og ned elva i sin elskede kano kalt «La belle sauvage», «Den vakre ville». Så dukker det opp en mystisk baby kalt Lyra i klosteret som ligger rett over elva for vertshuset, og Malcolm blir helt betatt. Men med babyen kommer også mysterier. Et drap fører Malcolm i kontakt med et hemmelig selskap. På skolen blir barn medlem i St. Alexanders forbund og lærere forsvinner. To hemmelige organisasjoner er ute etter noe og han blir dratt inn i en konflikt som er større enn han visste og det blir plutselig veldig spennende å være Malcolm. Så kommer flommen og resten av historien er en vill flukt full av eventyr nedover en flod.

Det finnes noe som heter Støv i denne verden, hva det er og hva det gjør står det mye mer om i de tre bøkene «Det gylne kompass», «Den skarpeste kniven» og «En kikkert av rav» som utgjør trilogien «Den mørke materien». Veldig verdt å lese.

Dette 435 sider lange eventyret er fra Aschehoug. Boken finner du også som ebok i eBokBib. Boka er med i tXt-aksjonen 2018: Opprør.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

lørdag 11. august 2018

Dette livet eller det neste av Demian Vitanza

Vinner av Ungdommens kritikerpris for 2018.

En bok om krigen i Syria. Men den lister ikke opp de forskjellige gruppene i krigen eller gir deg den historisk bakgrunnen for konflikten. Isteden gir den deg Tariq sin personlige historie fra oppvekst i Halden til kriging i Syria.

Har du lurt på hvorfor noen som er vokst opp i fredelige Norge vil reise til krigsherjede Syria for å kjempe? Denne boka gir ett svar, svaret til Tariq som reiste ned i 2012. Han har fortalt sin historie til Demian Vitanza som så har skrevet en roman. Tariq er ikke hans ekte navn og han sier tidlig i boka at han ikke forteller alt. Noe holder han igjen, andre ting endrer han for å beskytte de involverte. Denne fortellingen om oppholdet hans i Syria er også annerledes enn det han er dømt og sitter i fengsel for.

Det begynner med noen sider om å vokse opp med to hjemland, Norge og i Pakistan. Tariq reiser som tolvåring til en kadettskole i Pakistan. Det blir et brutalt opphold der. Vel hjemme slipper faren ut av fengselet, så kommer ungdomstiden. Når du har beina i to kulturer, mange forskjellige forbilder og bor i et land du både kjenner og ikke kjenner er ungdomstiden ekstra vanskelig. Tariq blir påvirket av slekten sine forventninger, venner sine holdninger og folk sine fordommer. De gode vennene han får er som ham, de passer ikke inn i det norske, de er ikke som slekta i foreldrene sine hjemland, de er en plass midt i mellom. Så ikke alle valg han og kompisene tar er like smarte, det sklir ut med fester, damer og dopsalg til de alle ønsker et annet liv. Oppvåkningen får ham i kontakt med moskeer, han legger om livsstilen og utseende. Krigen i Syria er noe som opptar de muslimske menighetene, mange har meninger og Tariq hører på alle. Men han dras mot de som vil gjør noe, mot de mer ekstreme miljøene i moskeene i Oslo. Så en dag sitter han og en kompis i en bil på vei nedover Europa, retning Tyrkia og grensen til Syria.

«Det ble helt stille i bilen. De rundt oss, dem vi så langs veien eller som satt i bilene, de var på vei til butikken, på vei hjem eller til jobb, de skulle på ferie kanskje, til svømmehallen eller på fotballtrening. Barna var på vei hjem fra skolen i skoleuniform, og en av dem, en liten fyr som gikk bortover veien helt alene, han minna meg om da jeg var i Pakistan, ikke på kadettskolen, men tidligere, da jeg var helt liten og surra rundt i gatene. Det er rart hvor mye liv vi drar rundt på. Og plutselig finner man et ekko av seg selv i en liten tyrkisk landsby. Midt blant alle menneskene vi kjørte forbi, satt vi i vår egen bil, et romskip på vei mot en helt annen planet, et sted hvor det regner bomber og mennesker revner.»

I Tyrkia begynner det å bli vanskelig. Hvordan kommer du deg egentlig over grensen? Hvem av de mange, mange opprørsgruppene er den rette? Det blir et personlig møte med det kaoset som var og er krigen i Syria.

Korte kapitler og et muntlig språk gjør denne helt grei å lese for ungdomsskoleelever, den er utgitt som voksenbok. Bak i boka er det en liste over muslimske ord og uttrykk som brukes i teksten, samt kart over området Tariq var i.

342 sider skremmende aktualitet fra Aschehoug. Boken finner du også som ebok i eBokBib. Boka er med i tXt-aksjonen 2018: Opprør.


Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

torsdag 9. august 2018

Hver morgen dyppet min søster brystene i isvann for å bli pen av Bjørn Sortland

2011: Miriam er 14 og bor med familien i Homs, Syria. Hun lever et godt liv, hun er forelsket i Nizar og kanskje er han forelsket i henne. Fremtiden er lys.

2014: Miriam er 17 og bor med broren Luka i ruiner i Aleppo. Det er bare de to igjen av familien. Men Luka hoster stygt så om hun ikke får tak i medisiner er det kanskje snart bare henne igjen. Hun må vekk og googler «verdens beste land», svaret hun får er «Norge». De flykter.

2018: Du leser Miriam sin historie.

En kort fortelling om å flykte. Du kan se bilder og filmer på nett. Du kan se nyheter, lese artikler eller fagbøker for å forgjeves å forsøke å forstå. Men romaner, for dette er en roman, kan hjelpe deg å forstå. Tenk på den som en snap, som et lite glimt av en flyktning sin hverdag før krigen, under krigen og på flukt. Denne boka er om to søsken som flykter fra Syria. Den er ikke «sann» i det at de to har funnes og akkurat det som står i boka har skjedd. Men den er sann på den måten at det som står her nok har skjedd med noen. Og den gir deg på korte sider med lite tekst et glimt om hvordan et liv kan forandre seg.

Så vi vet ikke alt om flyktningkrisen, men vi vet dette: Det er vondt. Og dette er en vond bok. For et bilde kan gjøre vondt, den lille, drukna gutten skylt opp på en strand. En video som viser halshogging er grufull. Men å slippe noen inn i hodet ditt, her en syrisk tenåring, og la henne fortelle akkurat hva hun opplever, det er hjerteskjærende. Tør du slippe Miriam inn?

194 vonde og viktige sider fra Piggsvin forlag. Boka er med i tXt-aksjonen 2018: Opprør.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

fredag 3. august 2018

1000 dagar av Inger Johanne Sæterbakk

Johanna og Georg har vore vener heile livet, naboar som dei er. Men no er det snart ungdomsskule, og der gjeld det andre reglar enn på barneskulen. Korleis ein oppfører seg, kva som er kult å seie, og kva ein ikkje seier. Johanne veit dei finnes, men ho har ikkje lært dei seg heilt enda. Johannes har ikkje peiling og bryr seg heller ikkje. Det visar han når han fortel høgt i klassen første dag på skulen om KATTEKNULLING. Det vert krise, dei kule fniser og kjem med pinlege spørsmål om venskapen til Johanna og Georg. Her må ho handle fort for å ikkje komme skeivt ut på ungdomstrinnet. Det må bli ei pause i venskapen, ein pause til ungdomskulen er ferdig, om lag 1000 dagar frå no.

Men kva gjer ho no? Georg forsvinn jo ikkje, han går jo i klassen hennar, men no snakkar dei plutselig ikkje saman lenger. Kven kan ta Georg sin plass? Sarah med h, den nye, kule jenta? Og korleis oppfører ein seg på ungdomsskulen? Sara og Synne kan det tydeligvis der dei spradar rundt på skuleplassen som dei eig han. Johanne står på sidelinja utan ein venn og innser at 1000 dagar kan bli lenge. Då er det lett å finna på nokon for å verke interessant når dei andre snakkar om kjærastar. Men løgner ballar fort på seg. Ungdomskulen er jammen ikkje for amatørar!

Morosamt og truverdig om å byrje på ungdomsskulen. Dei som skal byrje i 8. kjennar på dette nett no, 9. trinn har ein fot i både leirane og dei i 10. har roen,  Dei som er ferdige med ungdomsskule nikkar gjenkjennande: Verda endrar seg, men ungdomstida er enda lik seg.

202 sider morosam kvardagsdramatikk frå Aschehoug. Boka finn du og som ebok i eBokBib. Boka er med i tXt-aksjonen 2018: Opprør.

Bjørn Veen

Gjesdal folkebibliotek

onsdag 1. august 2018

Fandom av Anna Day

Er du en fan av en bok? Har du lest den så mange ganger at du kan alle navnene, replikkene og kanskje hele avsnitt utenat? Har du skrevet dine egne versjoner, fanfiction, i den verdenen? Har du drevet cosplay, kledd deg ut som noen fra historien? Skulle du ønske du var hovedpersonen? At du var Catniss? Tris? Four?

I Fandom skulle hovedpersonen Violet ønske hun var Rose fra boken og filmen Galgedansen. Det hele begynner med at Rose holder en presentasjon av sin favoritt foran klassen sin. Det er en flott start der du både lærer Violet å kjenne og denne boka som hun elsker over alt. Samt det er drivende godt beskrevet hvordan det er å holde en presentasjon i en klasse.

Galgedansen er en dystopi, en historie satt til en fremtid hvor verdener delt mellom de edle, genetisk foredlede og perfekte på alle måter, og vanlige menneskene som deg og meg, imperfeksjonene, impene. De edle lever sine perfekt liv, mens impene er slavene som gjør de livene mulige. Galgedansen er også navnet på en ukentlige henging av imper for å holde skillet mellom dem oppe. Men en imp, Rose, gjør opprør og ender med at en imp og en edel forelsker seg. Sammen får Rose og Willow, som den edle heter, slutt på skillet.

Så langt er det ingen forskjell på din besettelse av en bok og Violet sin. Men sammen med to venninner og en bror havner Violet i denne verdenen hun bare har lest om og sett. Ikke nok med det, hun tar Rose sin plass der. Men ting går ikke som hun husker det fra originalhistorien. De scenene hun trodde hun kunne utenat blir annerledes når hun selv er med i dem. Det er som den verden hun har havnet i har et eget liv. Hvem kan hun stole på og hvem har sin egen plan? Hvordan havnet hun egentlig hit? Og kan hun komme seg hjem?

Den leses litt som en tenåring denne boka. Den er litt tøffere i trynet enn den egentlig er.

En spennende historie dette, og kanskje ekstra interessant for deg som har lest masse og drømt deg vekk. Hva ville du gjort i din yndlingsverden?

386 sider tankevekkende spenning fra Aschehoug. Boken finner du også som ebok i eBokBib. Boka er med i tXt-aksjonen 2018: Opprør.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek