Søk i denne bloggen

tirsdag 21. mars 2023

Heiloen av Marte Mittet

Det er 1942. Norge er okkupert av Tyskland, og i Trondheim prøver tre søsken å leve sitt liv. Nora 17 år, Lily 18 og deres storebror, Peter. Han er med i motstandsbevegelsen. Nora vil også bidra, men broren vil skåne henne. Han mener det er best hun ikke vet noe, for du knekker alltid i avhør, alltid. Lilly mistet sin forlovede i sykdom, men all sympati for henne forsvinner når Nora ser henne i armene på en tysk soldat!

Nora får etter hvert ytt motstand. Det begynner i det små med flyveblader og plakater, men snart er vikles hun inn motstandsarbeid, og når de første arrestasjonene skjer er hun dypt involvert. Både i kampen mot tyskerne, men også med barndomsvennen Ben. Hennes spill som hans forlovede blir etter hvert mindre spill, og mer virkelig. Så begynner henrettelsene av motstandsfolk.
 
Det er stille dramatisk dette, det bygger seg opp litt etter litt. Det begynner med et spennende møte med tyskere med ulovlige flygeblad i lommen, noe hvisking om motstandsarbeid med kjekke Ivar. Så går det videre med at Nora later som hun er kjærest med en arrestert for å få besøke fangeleirer, før hun står med en pakke cyanid-piller som skal leveres til en som vet for mye i tysk fangenskap.
Men med større motstand havner de stadig nærmere Gestapo sitt søkelys. Kan dette gå godt?
 
Det er godt beskrevet om hvor lite som du vet sikkert når du bor i et okkupert land, og hvordan den usikkerheten preger deg. De som okkuperer landet forteller kun deres versjon, andre versjoner kommer fra ulovlige sendinger fra utlandet, men ingen er helt sanne. Det går alltid rykter, men hvem setter dem ut? Det er heller ikke sikkert at den som forteller deg noe kan, eller vil, fortelle deg alt. Og under aksjonene får du sjelden vite mer en din lille rolle, aldri hvor mye eller lite du betydde eller hva som skjedde de andre.

Alt dette gnager, usikkerheten setter seg i deg. Og det er så troverdig beskrevet, hva dette gjør med en ungdom som Nora. I krig og kjærlighet står mye på spill, og følelsene er store. Hvordan du forandrer deg, hvordan de rundt deg forandrer deg. Det begynner i det små, så blir det større og større. Folkene, følelsene og handlingene. 
 
Handlingen foregår fra høsten 1942 frem til krigen er over i 1945. Selv om det meste skjer i Trondheim og omegn, kommer det noen virkelig gripende kapitler med de hvite bussene i Tyskland våren 1945. Det er som om noen som faktisk var der forteller hvordan det var å være ung under andre verdenskrig i Norge. Det blir enda mer ekte ved at det veves inn i flere historiske hendelser, steder og personer. Selv om boken begynner litt tregt så gjør all den tiden brukt i begynnelsen på hverdagen under krigen at du fremdeles tror på Nora og de andre på slutten, når det skjer masse.
 
Marte Mittet har også skrevet Ulvehunger, også den fra andre verdenskrig.
https://ungdomsboka.blogspot.com/2022/06/ulvehunger-av-m-mittet.html
De er begge like med at det føles sant.
 
Boka er gitt ut av Omnipax forlag og er på 349 sider. Den er en av fem nominerte til uprisen: Nominerte til Uprisen 2023 - Uprisen
 
Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

2 kommentarer: