Søk i denne bloggen

torsdag 8. desember 2011

Ismannen av Anders Bortne

Å lese bøker er som å lese andre sine (redigerte utgaver) tanker og av og til er de tankene de samme som du har hatt. Det er en god følelse. Så når jeg leser om Marius på 12 år forteller om hvordan han ser ansikter i fronten på biler de treffer mens de kjører så tenker jeg at såånn tenkte jeg og.

Fra boken:
Alle biler har et ansikt. Panseret er pannen, frontlysene er øynene og støtfangeren er munnen […] Alle BMWer er sinte og klarer ikke vente til de kommer frem. Volvoer ønsker å fortelle noe trist. Noen biler er katter, andre er hunder. Mercedeser har nettopp våknet, og alle japanske biler smiler litt.” 

Vi befinner oss i Norge på 2000-tallet. Den tolv år gamle Marius har en spesiell far, en meget spesiell far. Han er Ismannen! Ismannen har verdensrekord i å sitte med is opp til halsen, 125 minutter. Vitenskapen klør seg i hodet, hvordan er dette fysisk mulig! Han er et ekstraordinært menneske med sin egenskap å tåle kulde, men ikke så mye mer. Hjemme er mor den som holder dem sammen i den viktige hverdagen. Og for moren er hverdagen viktigst, hun har overlevd en kreftsvulst og er fornøyd med de små gleder. Faren takler ikke hverdagen, han vil oppleve mest mulig og setter i gang prosjekt etter prosjekt for å utfordre seg selv og overvinne kulden. Det er i kampen mot kulden han har kontroll over seg selv og elementene.

Marius forteller selv historien om sin far og veien frem mot hans siste store prosjekt, Ismannen mot Austfonna (Europas største isbre på Svalbard) der han vil sitte til han ikke klarer mer. Før dette reiser han sammen med faren reiser på show, og de reiser til København for å spille inn duellen, den norske Ismannen mot den nederlandske Iceman. Videre

Marius er selv flinkest på fakta og mindre flink på følelser, en nerd. Han beundrer faren, men ser også sider med ham hjemme som gjør ham usikker. Foreldrene glir fra hverandre og han prøver å holde fast i dem begge.

Det var en sjarmerende og fin bok, at denne er gitt ut som voksenbok og en bok som Sommerfugl er ungdombok viser bare at det er lov å lese og like voksenbøker som ungdom, og omvendt. Les det du liker.

Denne er nominert til Ungdommens kritikerpris 2012 sammen med:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar