Søk i denne bloggen

fredag 27. mai 2011

Uprisen, årets ungdomsbok 2010: Fittekvote er ungdommens favoritt

Juryen på 200 niendeklassinger fra åtte ungdomsskoler, fra Troms i nord til Telemark i sør, har talt: Den beste ungdomsboka i 2010 er ”Fittekvote”. I dag mottok Axel Hellstenius og Morten Skårdal UPrisen - Årets ungdomsbok 2010.

                                           

Sondre Styve fra Øyer ungdomskole og Sandra Salangli fra Skibotn skole delte ut prisen: ”Boka blir aldri kjedelig. […]  Det er høydepunkter gjennom hele boka, og det topper seg i en uventet og dramatisk slutt. Boka klarer virkelig å holde på ungdomslesere gjennom hele boka. Vi har ikke lest noe lignende før. Og både gutter og jenter liker vinnerboka.”

Hellstenius og Skårdal uttrykte begeistring da de mottok prisen: "Tusen, tusen, tusen takk! Vi setter umåtelig pris på dette. Det er et eventyr!" Fra nettsiden til uprisen


Ungdomsboka gratulerer, her er mine tanker om boken som også er en del av årets tXt-aksjon.

tirsdag 10. mai 2011

Grim av Lene Solhaug

En sensommerkveld sitter Marina Winther i ro og fred i en bygd utenfor Bergen og leser. Hun snur om en bokside og livet hennes er forandret for alltid. I boken dukker det opp en lapp med et spor og en trussel, en trussel om død dersom sporet ikke følges opp eller hun forteller noen om det.


Det er meget dramatiske greier dette. Når Kripos sitt avsnitt for spesielle drapssaker (og spesielle navn som Herlof og Klaus Hitthler) settes på saken begynner jakten på personen bak trusselen. Og mens jakten skrider frem blir det blodig, og det kommer det frem at morderen lett kan nå Marina. Så får Kripos tatt morderen før han får tatt Marina, av dage?  
Marina selv bærer på grusomme hemmeligheter, men er enda i stand til å elske. Så vi har massemordere, grusomme hemmeligheter, blodige drap og hete følelser.  Det er som om en amerikansk krimserie ala CSI hadde lagd handlingen sin på Vestlandet.  Og da er på mange måter premissene satt, underholdning foran realisme (se CSI vs virkelighet). Og det kan jeg like, virkeligheten trenger du ikke lese om, den kan du oppleve selv.

Språket. Til tross for at det er bokstaver og ord som bygger fortellingen er jeg sjeldent veldig opptatt av at språket skal være fullkomment. Her er det korte, greie setninger.  Det er en del engelsk i teksten, alt fra mange av navnene og kule one-linere til lengre avsnitt. Av og til skinner inspirasjonen fra amerikanske serier sterkt igjennom, som Vincent hadde vært en ekte drittsekk. Han var nok heller en skikkelig drittsekk. (Og Googlefight er enig).
Men, og dette er viktigere enn å påpeke rom for forbedringer, det går an å ta for seg også hyllede forfattere som Gaute Heivoll og hans før jeg brenner ned, det første kapittelet i denne prisbelønnede boken fikk en voldsom medfart her (lang, saklig og bra kritikk).

Dette er en bok ulik de fleste andre bøker for voksen ungdom og unge voksen bøker, og det på godt og vondt. Ikke alle vil være like begeistret for plottet eller språket, men det er garantert  elever i 10. klasse eller videregående som vil like denne boken, like den godt. 

Denne boken er gitt ut av Panthera publishing. Et forlag som kun gir ut unge forfattere, og det er kjempebra å ha et nisjeforlag som dette.  Målgruppen for bøkene gitt ut er mellom 18-25 år. Jeg holder iallfall øye med nettsiden deres etter nye bøker.

Bjørn Veen       
Gjesdal folkebibliotek