Søk i denne bloggen

onsdag 14. august 2024

På én betingelse av Neda Alaei

Yousef går første år på videregående, fotolinjen. Der har han havnet på kant med læreren og han sitter for det meste med hetten på, musikk på øre og sier ingenting.

Hjemme hos mor blir tonen mer og mer anstrengt, moren maser og klager konstant. Storesøster har allerede blitt flyttet ut av barnevernet og Yousef blir påminnet hele tiden at det kan skje han også.  Han kjenner ingen der de bor nå, og han føler han mister kontakten med de gamle kompisene på Stovner.
 
Så Yousef går og irriterer seg over teit lærer, sur mor, overlegne kompiser og selv ikke fotograferingen får han til. Han håper en god fest med gamlegjengen kan få tilbake den gode stemningen, men det går galt, det går veldig galt. Hva skjer nå?
 
En høst i Yousef sitt liv, noe går galt, noe går godt, og noe går over.
Neda Alaei som skriver jobber også i barnevernet, så det føles ekte dette. Og det er så flott skrevet!
 
Les mer om Yosef, han er ikke hovedperson, men viktig, i boken: https://ungdomsboka.blogspot.com/2020/03/dette-er-ikke-oss-av-neda-alaei.html
 
Om boken var en person ville den se farligere ut enn den er.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

tirsdag 13. august 2024

Dronningen. Halve kongeriket 6 av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug

Fanny liker jenter. Eller, som hun finner ut ganske tidlig i boken, Fanny liker Julie. Men det er slutt etter en episode som viste hvor forskjellige de var. En introvert nerd som trives best uten oppmerksomhet, og en ekstrovert surfer som elsker søkelyset. En som veier alle sine ord og alltid leser situasjonen, og en som sier det hun mener, med en gang, og høyt. En som er redd for å vise sin kjærlighet, og en uten hemninger. Det kan ikke bli dem tenker Fanny, til Julie plutselig står der og Fanny klarer ikke motstå henne.
 
Når det føles som alt er imot dem, kan to så forskjellige mennesker bli et par?
 
Homofili blir debattert enda. MEN, uansett hva du synes om homofili, uansett hva du mener om Pride, det er lov å være uenig, men du trenger ikke være kjip. Denne boka viser hva redsel gjør med deg, hva gjør hat med deg.
 
I denne bok seks i serien om de kongelige tvillingene og deres lille hoff får du også
historien om en mor som forlot Fanny som liten og nå kommer tilbake, stadige intriger i gjengen rundt de kongelige tvillingene. Og (altfor lite) cosplay.
 
Bok 1:
https://ungdomsboka.blogspot.com/2020/11/halve-kongeriket-1-arvingen-av-anne.html
Bok 2:
https://ungdomsboka.blogspot.com/2023/03/blatt-blod-halve-kongeriket-5-av-anne.html

Dersom boken var en person, ville den vært en jente med hemmeligheter og paljetter.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

mandag 12. august 2024

SLAM. Dette er ikke en diktsamling av Martine Johansen (red.)

Det er noe berusende her. Dette er ikke sånn folk snakker / skriver til vanlig. Dette er ikke sånt folk sier til vanlig. Dette er ikke å lese høyt, det er å føle høyt.
 
Sosiale medier viser utsiden av mennesker, hvordan du vil andre skal se deg. Slampoesien fram innsiden av mennesket, alle tankene, følelsene, alt som skjer, på en gang.
 
Å lese SLAM!SLAM!SLAM! er på en måte som å gå på fest med en gjeng eldre unge voksne. Der, som her, vil du høre historier om ting du ikke har opplevd til nå. Kanskje ting som du aldri vil oppleve. Det er ikke alt du vil forstå, det er ikke alt som du trenger gjøre nå, eller noen gang.  Men dersom du har lyst å oppleve følelsen av å stå på egne bein, å eie egen fortid nåtid og fremtid så blir mye fortalt her på en vill måte
 
Ikke tenk struktur, enderim, spenningstopper eller metaforer. Kjenn heller på spenningen av å høre noen dele sine tanker, sine hemmeligheter, sine følelser for deg, og alle andre.
 
En bok med dypt personlige tekster laget for å bli framført helt alene på en scene framfor en ukjent folkemengde, er det noe for dagens ungdom? Ja! De trenger noe som er annerledes, noe som treffer dem, noe som ikke er flinkt, men vilt! Denne boken river litt opp i hvordan du leser. Den utfordrer deg på måter det går an å lese

Dersom denne boken var et person ville den vært vakker og vill.
 
Lignende bøker:
Du kan lese «Punching the air» av Ibi Zoboi om du liker skrivestilen, det er en historie skrevet på et «Slam»-aktig språk.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

lørdag 10. august 2024

Kongen av Sotra av Runo Isaksen

Dersom du har lyst til å lese om noen som ligner på deg, norsk gutt 14-15 på et sted der det ikke skjer noe: Vær så god.
Er du som jente nysgjerrig på hva som skjer inni hodet til en 14-15 år gammel gutt: Vær så god.
 
Det begynner med Jan-Kåre, JK, som kjeder seg hjemme på Sotra etter bestekompisen har dratt på ferie. Han ser for seg en lang, lang sommer der absolutt ingenting skjer. Han tar feil. Det tar nøyaktig et kvarter før han har fått en mystisk snap fra Thea som er ute etter noe, han har sett en ukjent jente hos psycho-naboen, og han har sett selveste psycho-naboen stupe i havet uten å komme opp igjen.
 
Hva nå JK? Har han vært vitne til en ulykke? Hvorfor gjorde han ingenting? Mens disse tankene svirrer dukker Thea opp, datteren til en kamerat av faren opp, hun oppfører rart, det virker som hun vil noe med JK, men hva? For å avlede henne forteller han om ulykken, hun blir nysgjerrig, og sommeren er ikke lenger kjedelig.
 
Lignede bøker:
Marki Marco av Terje Torkildsen
 
Om denne boken var en person ville den vært en 14 ½  år gammel gutt.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

fredag 9. august 2024

Sommerfuglhjerte av Moa Backe Åstot

En sommerbok om kjærlighet.

Kjærlighet kan være så mye. Det kan være å være glad i en bestefar som kjenner dine røtter. Det kan være søskenkjærlighet til en søster som nå virker så barnslig eller å savne en venninne som har reist vekk i ferien. Det kan være forelskelse, å plutselig oppdage en som du ikke klarer å slutte å tenke på.
Vilda opplever alle disse kjærlighetene, på godt og vondt. For det å være glad i noen kan også være vondt. Noen vokser du fra, noen får du ikke og noen mister du.

Mor til Vilja er lulesame, og morfaren driver med rein, men Vilda bor i byggefelt og kan nesten ikke samisk. Hun føler seg samisk, men har ingen andre enn âddja, morfar, som hun kan lære seg den delen av hennes røtter. Hun er usikker på hva vennene synes om henne, dersom hun blir mer samisk, eller mindre samisk. Det er ikke lett det, å finne ut hvem du vil være, samtidig som du uroer deg hva alle rundt deg synes.Den føles veldig nå denne boken, en sommer sammen med Vilda. Det blir sagt mye klokt; om å prøve å passe inn i egen kropp, om å være nysgjerrig på hvem du er og bekymret på hvem du skal bli. Det kan kanskje bli litt voksent, men når søstrene snakker, da er de herlig rett på sak.

Lignende bøker:
Det verste har allereie skjedd av Marta Söderberg
Du veit ingenting av Sigrid Agnethe Hansen
På en betingelse av Neda Alaei

Om boken var en person ville den vært en klok og kul tante som husket hvordan det var å være ungdom.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

torsdag 8. august 2024

Nidhoggr av Bjørn Sortland, med foto av Bjørn Sortland

Om du spør ungdom kva dei vil lese svarar dei korte, spanande, korte bøker med bilete! Sortland har fått med seg dette, og skrive ei sånn bok:

Maria arbeider som fotograf. Ho er ikkje ein god plass i livet, ho har nett mista kjærasten sin og noko i fortida hennar plagar ho. Ut av det blå får ho eit oppdrag frå ein som kallar seg Finn Baal, han jobbar på UiB, og vil ho skal filma han i samband med eit undervisningsopplegg ute på ei aude øy. Alt er ikkje slik det ser ut. Kan dette gå godt?

Nidhoggr er skrevet med korte og få setningar, det er fotografi på mest kvar side og ho er konstant intens spanande. Kva er det å ikkje like her?

Ei bok om du liker thrillare, spaning og vonde overraskingar.



Dette er ei av dei mange korte, kloke og gode nynorskbøker som kjem ut til ungdom. Andre titlar er:  

Dersom dette var ein person ville det vært nokon som snakka lite, men sa mykje.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

tirsdag 6. august 2024

Arven 5: Murtagh av Christopher Paolini

Krigen er over, det gode vant og fred hersker i Alagesia. Murthagh, sammen med hans drage Thorn, lever i skjul på grunn av deres handlinger under krigen. Murthag klarer ikke tro på at det onde er helt borte så i all hemmelighet undersøker han noe den eldgamle dragen Umaroth advarte mot før han døde, et sted med en eldgammel ondskap.

Boken begynner med hemmelig møte på et vertshus som går skikkelig skeis. Murthagh har et magisk sverd, kan magi og flyr på en drage, så han regner ikke med å møte noen problemer han ikke kan takle. Men da han så vidt slipper fra møtet i live forstår han at han er på sporet av noe, noe stort og skummelt. Så kommer prøvelse etter prøvelse som stadig leder ham nærmere ondskapen. Men er han sterk nok til å motstå mørket?

Murthagh er halvbror til den store helten Erebor som de første fire bøkene handler om, og det kommer fram at Murthagh var en som gjorde både gode og vonde ting under krigen, kanskje mest vondt. Han kan kalles en antihelt. Det kalles gjerne hovedpersoner som ikke bare gjør godt, men gjerne gir etter for fristelser og gjør det som gagner dem best. Men antihelter er, som folk flest, ofte gode på bunnen. Litt som The Witcher kanskje.

Les gjerne de første tre kapitlene, de gir et godt inntrykk av hvilken historie som fortelles og om hvem. Her vises Murthagh sitt hjerte av gull, men også hans kapasitet for vold.

Christopher Paolini ga ut sin første bok som 15-åring. Dette er den femte boka fra Alagesia. Jeg hadde ikke lest de første fire, men det gikk helt greit å lese denne.

Dersom denne boken var en person ville den ha mørk stemme, kappe med hette og et sverd.

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek

fredag 2. august 2024

Skare bok 2: Snøengler av Alexander Kirkwood Brown og Thomas Falla Eriksen

Unge Skare har allerede tatt valg og gjort ting tenåringer i vanlig verden skal slippe. I denne bok to leder hun en flokk barn sørover i håp om å unnslippe den evige vinteren som har herjet etter en asteroide traff jorden for 12 år siden.


Kan jeg kalle dette Stranger Things på påskefjellet på Hoth? Det gir en viss mening. Monstrene minner om dem fra "Stranger things", all snøen om skiturer på fjellet (evige skiturer, der kan vi si at noens mareritt er andre sine drømmer) og en snødekket jordklode minner nå om en annen planet.
 
En alvorlig historie om håp, men med nok monster og spenning til det ikke bli kjedelig
 
Noen liker å bli kastet inn i en snødekket verden med vemmelige vesner og sære sekter, andre kunne tenkt seg å lese bok 1 først. Den heter «Skare»
 
Forfatter Aleksander Kirkwood Brown har skrevet flere bøker, tegneserier, spillefilmer enn de fleste. Du har sikkert lest noe av ham allerede.
 
Thomas Falla Eriksen har tegnet både egne historier og tegnet for andre. Han tegner biler veldig bra, og har alltid et bredt utvalg modeller med uansett hvilken type historie han tegner.. Han har laget noen veldig underlige, veldig kule ting.
 
En bok om du liker dystopi, snø og skrekk. 

Bjørn Veen
Gjesdal folkebibliotek